теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Запълване на „дупки“ в семейния бюджет


от Десислава Николова
2 гласа3674 прочитания

Интервю с Десислава Николова, Финансов анализатор в MoitePari.bg, за предаването Потребителската кошница по БНТ 2

Първото проучване на предизвикателствата пред семейния бюджет показва, че в началото на годината 60% от домакинствата изпитват финансови затруднения и са принудени да плащат тежките зимни сметки “с приоритет”. Но това съвсем не е лесно! Домашният финансов министър трябва да следи във всеки момент коя сметка ощетява или облагодетелства семейния бюджет. Защото, ако забавянето на една сметка се наказва с лихва, навременното погасяване на друга носи парична облага.

Например, при ранно внасяне на данъците домашният портфейл печели 5% отстъпка. От тази зима плащането в срок на сметката за парно в София я намалява веднага с 3%.

Финансовият портал MoitePari.bg проучи за първи път предизвикателствата пред българските домакинства в началото на 2014г.

Като цяло потребителите споделят, че трябва да отделят най-много средства за сметки за отопление. Другото важно нещо, за което участвалите в анкетата на MoitePari.bg ще отделят средства е за погасяване на кредити, за плащане на застраховки Гражданска отговорност и за данъци.

Според изследването 60 на сто от домакинствата ще изпитат финансови затруднения в началото на 2014г., споделя Десислава Николова от MoitePari.bg. За 80% от потребителите най-неотложна е сметката за отопление.

Как да платим сметките си, когато заплатата не достига?

Десислава Николова: Хората, които притежават кредитна карта биха моли да я ползват за заплащане на разходите си за комунални услуги. Тя може да бъде ползвана като безлихвен заем, използвайки гратисния период по нея.
   За да не се навлиза в една спирала на свръхзадлъжнялост не препоръчвам да се теглят бързи кредити, за да се погасяват вече съществуващи заеми. Ако човек има кредит и изпадне във временно финансово затруднение и изпитва трудности при погасяване на кредита си, препоръчвам да се обърне първо към институцията, отпуснала заема.

Пълното интервю с Десислава Николова, Финансов анализатор в MoitePari.bg може да видите тук:Сравнете всички оферти за потребителски кредити от банкови институции