Както често пишем в блога на БНП Париба Лични Финанси, доброто планиране на семейния бюджет е в основата на финансовата стабилност. Поради тази причина Ви съветваме винаги да планирате разходите си отрано. Ако сте следвали насоките за изготвяне на годишен бюджет, вече знаете колко полезно е това.

Как да следите семейния бюджет?

Съставянето на бюджета е само първата стъпка. Втората, и не по-малко важна, е неговото изпълнение и контролиране.
Най-добре е периодично да правите преглед на семейните финанси и да анализирате – в кои пера колко се харчи и отговаря ли реалността на предварително заложените лимити. Така ще знаете дали е необходимо да се направи ревизия по някой от разходите.

Най-добре е всеки месец да отделяте време за проверка на изпълнението на личния бюджет. Но ако не успявате, постарайте се да правите финансова равносметка поне веднъж годишно, като най-добре е това да става в средата на годината. Именно тогава зимните сметки са в миналото, а летните отпуски предстоят.

Разходи през втората половина на годината

Разбира се, най-важно е да прецените внимателно с какви спестявания разполагате, какви разходи предстоят и как ще ги финансирате. Това помага за по-лесното осигуряване на нужните средства. Всички знаем, че най-големите харчове през втората половина на годината са: лятната отпуска, началото на учебната година и Коледните и Новогодишни празници. Не забравяйте и семейните поводи като рождени и имени дни.

Една от най-хубавите емоции през второто полугодие е лятната почивка. Изберете дестинацията на база на средствата,  които бихте могли да отделите. Внимателно проучете офертите, за да изберете най-изгодната за Вас, и избягвайте да действате импулсивно.

След лятото идва и учебната година. Подготовката на ученика изисква сериозно финансиране и също трябва да се планира. За да се улесните, можете да се запознаете с най-важното за първия учебен ден.

И накрая идва дългоочакваната Коледа. Покрай празниците, пазаруваме и пътуваме повече. Често разходите са по-високи от очакваното и е добре Коледният бюджет да бъде планиран отрано, за да няма изненади.

Как да финансирате разходите?

Първият източник на финанси е заплатата. Ако  разчитате само на нея, е важно да прецените колко и за какво можете да отделяте и да следвате стриктно плана си. Така лесно ще управлявате средствата си и успешно ще финансирате проектите си.

В случай, че решите да се поглезите с по-разточителна почивка, можете да изтеглите и част от спестяванията си. Не е разумно обаче да харчите всичко заделено наведнъж, тъй като ще намалите възможността да посрещнете непредвидени разходи.

Помислете и за възможността да реализирате проектите си с потребителски кредит. Ако е достатъчно добре планиран, вноската няма да натовари семейния бюджет и ще можете да предвидите плащането с голяма точност във времето. А както вече знаете, в основата на финансовата стабилност стои доброто планиране.