теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Застраховат ли се земеделците срещу пожар?


от Екип MoitePari.bg
100 гласа3107 прочитания

В разгара на пожарите много земеделски площи бяха изпепелени. Огънят не пощади овощни градини, стопански постройки и вили. В момента на много места се описват щетите. В повечето случаи обезщетения могат да бъдат получени само ако общината отпусне такива. Почти всички собственици нямат направени застраховки.

„Българите са свикнали да разчитат за всичко на държавата. Видно е, че там без да влагаш много, можеш да очакваш някаква компенсация в случай на бедствие”, коментира за телевизия TV7 финансовият анализатор на “МОИТЕ ПАРИ” Момчил Лалев.

Освен на държавата българите разчитат на късмета си и очакват стихията да не ги застигне. Много от селскостопанските производители не знаят и никога не са прибягвали до застраховки, най-вече защото нямат и налични пари за полица. Оправданието на стопаните е, че с предимство заделят пари за семена, торове, машини и работни заплати.

„При оптимизиране на разходите си, едно от последните им пера се явяват средствата за такъв вид застраховка. Най-общо това може да се определи като някакъв вид лукс за тях.”, коментира г-н Лалев.

Застрахователната полица може да покрие 100% от нанесените щети, но може и частични да компенсира загубите на производителите. В повечето случаи застраховката на продукцията включва няколко природни бедствия. Освен пожар тя предпазва от рискове като градушка и наводнение. Единственото бедствие, което не се застрахова у нас е сушата. В Европейският съюз има само две страни, в които има задължителни земеделски застраховки. Те се прилагат в Гърция и Кипър.

Автор: Нели Златева, TV7
Свързани теми