теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Застраховките – какви видове има и какво трябва да знаем за тях? Част 1


от Екип MoitePari.bg
2 гласа4780 прочитания

През последните години все повече българи решават да сключват различни застраховки. И все пак, най-масовите остават застраховките на МПС (и то – задължителните), а за другите неща сякаш не се сещаме, докато не се сблъскаме с проблем и не се упрекнем: „Защо не се застраховах?“. Понякога, с идеята да спестим някой лев, в крайна сметка се оказваме с големи загуби. Така че застраховането има своите плюсове и е важно да знаем какви са възможностите. Затова се обърнахме към Николай Логофетов, изпълнителен директор на MoitePari Consult – най-новата услуга на финансовия портал MoitePari.bg, която е с фокус върху личното финансово планиране

Застраховки живот
Основни от този вид са спестовните застраховки живот и женитбената и детска застраховка, като техен подвид. Те са дългосрочни и при изтичане на срока имате гарантирана застрахователна сума плюс натрупана допълнителна доходност. При загуба на живот през срока на застраховката, застрахователната компания изплаща гарантираната застрахователна сума (която може да е многократно по-голяма от внесените премии) плюс натрупаната допълнителна доходност до момента на събитието. Има и застраховки живот, при които се инвестира във фондове – с подобен финансов инструмент, застрахованият може да постигне и доста добра доходност (между 2% и 10%-12% средногодишно).

Рискови застраховки  живот и застраховки  злополука: прилики и разлики
И при двете има застрахователно покритие при загуба на живот. Разликата е, че при застраховка Злополука покритието важи само за събития, настъпили вследствие на злополука, докато при застраховка Живот може да има покрития и вследствие на заболяване. 

Какво покриват здравните застраховки? 
Всякакъв тип лечение като амбулаторно лечение, лекарствени средства, разходи при раждане, дентална медицина, офталмологични услуги, операции, рехабилитация, диализа, психотерапия и др. Всичко това е разделено в различни като покритие продукти и пакети, които могат да предлагат и много високи нива на покритие и лечение на територията на цял свят. По-основните предимства са: достъп до най-престижните болници и здравни заведения в Европа/света, покрития при всякакъв вид лечения общо до близо 3 мил. евро, директно разплащане компания – здравно заведение, покритие срещу събития, настъпили в целия свят, улеснена процедура при сключване, 24/7 достъпен SOS център.

ЗАЯВКА ЗА КОНСУЛТАЦИЯ

Да не бъркаме  пенсионното осигуряване и застраховане!
Има риск от известно объркване, тъй като има частни пенсионни фондове, които предлагат допълнително доброволно или задължително пенсионно осигуряване. Някои животозастрахователни компании също предлагат пенсионни и рентни застраховки – като самостоятелен продукт или като продължение на дългосрочна спестовна застраховка живот или застраховка живот, свързана с инвестиционен фонд, при които натрупаният капитал може да се изплати накуп на лицето или да бъде изплащан под формата на допълнителни пенсии или ренти.

Агент или брокер: какъв посредник да изберем?
За клиента не би трябвало да има разлика, казва Николай Логофетов. Иначе застрахователните агенти са част от структурите за продажби в самата застрахователна компания и имат право да продават само продукти на компанията, която носи отговорност за действията им. Всеки месец застрахователните агенти трябва да се обявяват пред Комисията за финансов надзор (КФН). Застрахователен агент може да бъде и юридическо лице като например банка или друг вид финансова фирма. Застрахователните брокери са външен канал за продажби. Те подлежат на лицензиране от страна на КФН и трябва да отговарят на определени изисквания. За разлика от застрахователните агенти, брокерите могат да предлагат продукти на различни компании. Също могат да изграждат свои екипи и структури за продажба на застрахователни продукти.

На какво е важно  да обръщаме внимание, когато сключваме  застраховка?
При различните продукти има специфични особености, но е важно да се попълват коректно и точно данните и информацията в предложението за застраховане (когато има такова), да се прегледа внимателно полицата и всичко, написано като дати, срокове, застрахователни покрития, суми. Не е лошо да се четат общите условия. В повечето случаи клиентът има право да се откаже от полицата в определен срок. 

Най-важните термини в  застраховането  
Полицата  е официалният договор между зас- трахователната компания и клиента (включва общи условия и някои други документи или декларации, в зависимост от конкретната зас- траховка). 
Премия е дължимата от клиента вноска, за да поддържа полицата действаща и активна. 
Застрахователно събитие – настъпването на риск, който се покрива от застрахователната полица. Застрахователно събитие може да бъде и доживяване (изтичане) на срока в животозастраховането. 
Обезщетение (използва се предимно в общото застраховане) е сумата, която се изплаща при настъпване на застрахователно събитие. В животозастраховането по-наложени са термините застрахователна сума, покритие  по застраховката, процент от застрахователната сума или плащане.

Koнcyлтaнтитe нa MoitePariConsult мoгaт дa oтгoвopят нa вaшитe дoпълнитeлни въпpocи oтнocнo Инвестиционните продукти. Πoпълнитe зaявĸa зa ĸoнcyлтaция или изпpaтeтe имeйл нa consult@moitepari.bg.


Източник: сп. Журнал за жената

Сравнете всички оферти за застраховки


Свързани теми