теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Застраховките – какви видове има и какво трябва да знаем за тях? Част 2


от Екип MoitePari.bg
0 гласа3022 прочитания

Продължаваме темата от миналия брой с още полезни съвети за общото застраховане от Николай Логофетов – изпълнителен директор на MoitePari Consult към финансовия портал MoitePari.bg. 

Тънкостите в застраховането на имущество/жилище
При тези застраховки повечето хора имат опасения дали с описанието на имуществото им няма опасност някой да се възползва и да ги ограби... Имаме ли основание за притеснения и какво е добре да включва тази застраховка? Не би трябвало подобно опасение да е водещо. Преди време повечето застрахователни компании правеха задължителни огледи на имуществото на място – обяснява Николай Логофетов, а в момента все по-малко се практикува подобен подход. Освен това за повечето компании дори е желателно жилището да има блиндирана врата, СОТ, някаква охрана. Застрахователните компании издават персонална карта за легитимация на своите агенти. Рискът от евентуална кражба от свързани лица със застрахователен агент и брокер, е не по-голям, отколкото ако поканим техник, инкасатор, майстор или някой външен човек в дома си. Застраховките на сграда и имущество са нещо важно и необходимо. За съжаление, хората се сещат за тях, след като стане наводнение, пожар, кражба… Но, така е и с всички останали застраховки. Добре е подобен тип застраховки да включват покрития, които да защитят имуществото и сградата от събития, които реално могат да настъпят. Например за апартаменти на високи етажи или сгради, намиращи се в по-високо място или квартал, вероятността да настъпи наводнение като природно бедствие е нищожна. От друга страна, в по-земетръсни зони или на места близо до водоеми и реки е силно препоръчително да се включат земетресение и наводнение като покрити рискове по полицата. Повечето хора свързват имуществените застраховки най-често с отпусканите жилищни (ипотечни) кредити, тъй като са задължителни за периода на кредита. Все още малък процент от населението прави осъзнато подобна застраховка, което е леко парадоксално. Българите са на челните места в Европа по притежание на собствен имот и на едно от последните по сключени имуществени застраховки.

Банков кредит + застраховка: защо?
Хората често се възмущават, че трябва да сключат и застраховка по кредита. Гарантира ли ни тя, че ако нещо се случи с нас, застрахователят покрива сумата и ние (или нашите наследници) повече не дължим нищо? Тук по-скоро има известно недоразумение относно покритията и смисъла на застраховките. Банката изисква застраховка на имота, тъй като в срока на изплащане на кредита, застрахованият имот е все още (теоретично) собственост на банката и, ако стане нещо с него и кредитополучателят престане да си плаща вноските, банката ще се окаже собственик на увреден и непълноценен имот. Другата застраховка, която също се изисква от голяма част от банките, е рискова застраховка Живот на кредитополучателя, тъй като ако с него се случи фатално събитие, може да се окаже, че семейството му или т.нар. ползващи се лица по полицата няма да могат да изплащат оставащите вноски по кредита. В този случай застрахователната компания ще изплати оставащата непогасена част на кредита.

Застраховки на МПС 
Застраховкатите гражданска отговорност и зелена карта (която ни застрахова при пътни инциденти при пътуване извън страната) са задължителни. Застраховката Гражданска отговорност има за цел да покрие нанесени щети на пътниците или на другото превозното средство или пешеходци, в случай на ПТП, при което виновно е застрахованото МПС. Застраховката Каско не е задължителна. Тя покрива нанесени щети върху самия застрахован автомобил, както и покрива риска кражба.

ЗАЯВКА ЗА КОНСУЛТАЦИЯ

Застраховки при пътуване: какъв е изборът?
Обикновено са един вид. Имат относително сходни покрития в различните компании. Разликите и предимствата могат да са в застрахователните суми и покрития, в асистанс компанията – обикновено повечето компании ползват такъв тип международни компании, които разполагат с контакти и мрежа от здравни заведения по цял свят. Някои имат и различни възрастови ограничения. Може да се сключи и за една година, което е подходящо за хора, които пътуват по-често.

Мисленето „Точно на мен няма да ми се случи“...
Хората, които се занимават със земеделие и животновъдство, понякога се сблъскват с огромни проблеми, ако природно бедствие или болест унищожи реколтата или добитъка... Евентуалната застраховка би ли могла да им осигури достатъчна компенсация на загубите? Да, би могла – разяснява Николай Логофетов, стига да осъзнаят, че сами трябва да започнат да се грижат да защитят посевите си, добитък, реколта… Обикновено се очаква – при по-тежки катаклизми и природни явления и бедствия – държавата да се погрижи и да компенсира стопаните. Най-често обаче може да чуете „точно на мен няма да ми се случи“ и „защо да давам грешни пари, като държавата трябва да плати щетите“. А това, в повечето случаи, е грешно и пагубно мислене и води до сериозни загуби при настъпване на събитие.

Правилните действия при настъпване на застрахователно събитие 
Застрахованото лице (или застраховащият) трябва да се свърже със застрахователната компания и да уведоми възможно най-скоро за настъпването на застрахователното събитие, тъй като при някои събития има срок, в който трябва да се обяви. Може да се свърже и със застрахователния агент или брокер за съдействие. 
След това се попълват необходимите документи и се изчаква становището за изплащане на обезщетение или застрахователна сума.

Ако застрахователят откаже да изплати сумата
В повечето случаи зад отказа се крият основателни причини. Основно са: непокрит риск, неплатени вноски, умишлено укриване или посочване на грешна информация от страна на застрахованото лице или застраховащия, неспазени гратисни периоди или самоучас- тие (процентно участие на зас- трахованото лице в размера на обезщетението) и др. В случаите, когато има основателни причини да се претендира за изплащане на застрахователни суми или обезщетения, е редно първо да се потърси диалог със застрахователната компания. Ако това не помогне, може да се пусне жалба в КФН, както и да се потърси съдействие от адвокат, специализиран в подобни случаи, и от сдружения и асоциации за защита на потърпевшите.

Koнcyлтaнтитe нa MoitePariConsult мoгaт дa oтгoвopят нa вaшитe дoпълнитeлни въпpocи oтнocнo Инвестиционните продукти. Πoпълнитe зaявĸa зa ĸoнcyлтaция или изпpaтeтe имeйл нa consult@moitepari.bg. 

Източник: сп. Журнал за жената

Сравнете всички оферти за застраховки


Свързани теми