теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Знаем ли къде да инвестираме


от Десислава Николова
1 гласа4832 прочитания

Въпросът е важен за онези, които успяват да спестяват. Без никакви пари за черни дни обаче са близо половината българи

Участие на Десислава Николова, финансов анализатор в MoitePari.bg за Новините на БТВ.

Къде да инвестираме – този въпрос стои пред българите, които успяват да спестяват. На фона на рекордните депозити в банките, все повече се рекламират и по-доходни алтернативи.

Лихвите по депозитите са на рекордно ниски нива – за една година доходността на влоговете е намаляла наполовина. Ако по срочен депозит лихвата е 1,58% за година, при инвестиция в пенсионен или взаимен фонд, доходността е близо четири пъти по-висока. Това, обаче, крие и рискове.

Съветът на експертите е спестяването да започне максимално рано, за да има време дори и скромни инвестиции във фонд или спестовна застраховка да дадат приход.

Докато лихвите по депозитите се облагат с данък, инвестициите обещават по-висока доходност и дори данъчни облекчения. Но все пак, колкото по-голяма е доходността, толкова по-висок е и рискът за хората.„Потребителите  трябва да внимават за таксите, които пенсионните фондове могат да събират“, съветва Десислава Николова – финансов анализатор в MoitePari.bg. 

Пенсионният фонд е дългосрочен инструмент с по-висок риск. За разлика от депозитите, тук няма фонд, който да гарантира пълния размер на натрупаните вноски. Има обаче гарантирана минимална доходност, под която дружествата не могат да паднат. Целият репортаж можете да изгледате във видеото по-долу:Сравнете всички оферти за срочни депозити