Кредитиране на българи работещи в чужбина


7 гласа9262 прочитания

Кредити се отпускат на българи работещи в чужбина приоритетно за закупуване на имот в България. Задължително е доходът на кредитоискателя да е официален и доказуем. Преимущество в това отношение имат хората на постоянна и стабилна работа (сравнително по-висококвалифицираните кадри).

При отпускането на подобен кредит се прави ипотека на закупения имот, а понякога може да се изиска и поръчителството на друго лице с постоянен адрес в България. Банки, които по потвърдена информация отпускат такива кредити, са МКВ Юнионбанк, Сосиете Женерал Експресбанк и Обединена Българска Банка (ОББ).

За съжаление нямаме информация банки в България да отпускат потребителски кредити на българи, работещи в чужбина, независимо дали са на постоянен трудов договор или не. Съветът ни към тези с постоянни трудови отношения и доказан доход е да се обърнат към някоя местна банка. За голяма част от страните в Европейския съюз и особено в Еврозоната е известно, че лихвите там са принципно по-ниски.

По-голямата предпазливост на банките в това отношение се дължи в голяма степен на по-скъпото гарантиране изплащането на кредита. От една страна проверката на доходите е по-сложна, а процедурата по запориране на доход в чужбина е в известна степен неясна.