Студентско кредитиране


0 гласа2757 прочитания

Към днешна дата на българския кредитен пазар съществуват две принципни възможности за кредитиране на студенти.

Първата са т.нар. Студентски кредити по Закона за кредитиране на студенти и докторанти. Средствата по този вид кредит са предвидени за заплащане на университетски такси или за издръжка на дете. Гарант по този тип кредити е държавата и не се предвижда поръчителство. Подобни кредити се предлагат от Райфайзен Банк и Банка ДСК.

От този тип кредити могат да се възползват студентите и докторантите редовна форма на обучение в български Висши учебни заведения (български граждани или граждани на Европейския съюз). Другите изисквания към студентите са: възраст под 35 години; да нямат придобита вече същата образователна степен; да не са прекъсвали и да не са били отстранявани.

При втората опция студентския кредит прилича повече на потребителски. При него се изисква поръчителството на роднини или родители (не е задължително, но от банките го предпочитат). Този тип кредити също е предназначен за финансиране на университетски такси, но също така и за финансиране на обучение в чужбина по програми, както и участие на семинари. Повече информация за тези продукти можете да намерите в каталога ни за Потребителски кредити.


Повече за възможностите за кредити за студенти можете да намерите тук: Диплома назаем.