Европейският фонд за Югоизточна Европа (ЕФЮЕ) планира до 2015 г. да инвестира в региона 900 млн. евро посредством партньорските си институции, с които ще подкрепи около 280 000 нови малки и средни предприятия и ще подобри условията за живот на домакинствата. Това съобщи председателят на борда на директорите на ЕФЮЕ Клаус Глаубит, предаде агенция Танюг.

По време на първия ден от годишното съвещание на ЕФЮЕ, което протича в Тирана под наслов "Оформяме и влияем на новата действителност", Глаубит посочи, че от декември 2005 г. ЕФЮЕ е одобрил около 975 млн. евро на местните финансови институции. Освен Германската банка за развитие, която е един от основателите на този фонд, допълнителна финансова подкрепа дава германското министерство за икономическото сътрудничество и развитие, както и Европейската комисия. ЕК съобщи, че ще инвестира 5 млн. евро в подкрепа на развитието на ЕФЮЕ и за инвестиции в Хърватия и Турция.

В момента фондът има 16 партньорски страни, като Албания се нарежда между държавите, които ще бъдат във фокуса на инвестициите на фонда през следващите години. Фондът предлага дългосрочни инструменти за финансиране най-вече на малки и средни предприятия и кредити за частни домакинства за подобряване на условията за живот посредством местните финансови институции. На двудневната конференция в Тирана присъстват около 300 представители на централните банки и финансовия сектор на Югоизточна и Източна Европа и Кавказ, като днес присъстваха и представители на международните финансови институции и частни инвеститори.

Автор: www.economynews.bg