теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

"Джуниър ачийвмънт" ще преподават финанси в 200 училища


0 гласа592 прочитания

В обучението ще участват над 3500 преподаватели и представители на финансовия сектор

Неправителствената организация "Джуниър ачийвмънт" ще организира провеждането на учебни часове по предприемачество и финансова грамотност в 200 български училища през следващата учебна година. Настоящият проект е спонсориран основно от застрахователя NN България, картовия оператор MasterCard и Уникредит Булбанк.
"Тяхната основна цел ще е да се повиши финансовата грамотност на учениците. Проектът е с цел модернизиране на българското образование и включването на ключови компетенции в него", заяви за "Капитал" изпълнителният директор на организацията Милена Стойчева.

Проучване

Проектът ще започне още през този месец с първи подготвителен етап. В периода ноември – февруари ще бъде извършено проучване на финансовата грамотност на учениците от 1 до 12 клас. То ще се осъществи по методологията на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), като участие в него ще вземат водещи експерти от организацията. Очаква се експертите да представят резултатите в началото на 2016 г. В поредица от семинари след това те ще споделят опита на други държави в обучението по финансова грамотност, както и ще предоставят конкретни мерки и препоръки на страната ни.

Всички региони

В обучението ще участват над 3500 преподаватели, които през последните 4 години са били подготвени за съответната материя. "За началния и основния курс на обучението това са учители, които са преминали съответната квалификация, докато в гимназиалния курс на обучение имаме и практици от финансовия сектор", обясни Стойчева. Училищата, в които ще има "час по предприемачество", ще бъдат във всички региони на страната, така че достъп до него да имат и децата в по-малките градове. "Младите хора ще повярват в собствените си възможности и ще придобият безценен практически опит. Няма значение дали след това ще станат предприемачи със собствен бизнес или не", добавят още от "Джуниър ачийвмънт". Организацията от 10 години създава и адаптира образователни програми по финансова грамотност у нас.

Източник: www.capital.bg
Свързани ключови думи