Автор: Елица Елефтерова, money.bg

Днес бе официално открита новата централа на „Емпорики банк" - България, в Бизнес центъра на ЦУМ.

През настоящата финансова година Антъни Кронтирас - вицепрезидент на Борда на директорите и гл. изп. дир. на Емпорики банк - Гърция, открои няколко от предизвикателствата, с които трябва да се справи банката - да стабилизира пазарната си позиция като увеличи ръста от 10%; да се увеличат активите на банката в България, Румъния, Албания и Кипър; да приключат с периода на трансформация с Credit Agricolе Grup.

В момента Емпорики има най-висок кредитен рейтинг в Гърция, което оказва влияние и върху клоновете на банката в другите страни. Емпорики е получила кредитен рейтинг А+ от трите водещи кредитни агенции. Така на практика банката разполага с по-голям кредитен рейтинг от гръцкото правителство.

Бъдещето

Относно икономическата криза, Антъни Кронтирас заяви, че „сценарият се променя". Банкерът посочи три типа криза, които са се развили една след друга: криза на сложните кредитни продукти; криза на ликвидността и криза в реалната икономика.

За България Кронтирас заяви, че в момента ситуацията е спокойна заради бюджетния излишък и валутните резерви, но зависимостта на страната от чуждите инвестиции, както и износът й към страни, които са засегнати от кризата, може да окаже негативно влияние, така че рано или късно всички ще бъдат засегнати от кризата.

Позицията на банката
Още през месец май Credit Agricolе Grup, които притежават 72% от активите на "Емпорики", е увеличил капитала си с 6 млрд. евро, което е безпрецедентно в света. Заради тези действия в момента мажоритарният собственик има капиталова база от 64 млрд. евро и по-спокойно очакват финансовата криза.

Практически това е най-платежоспособната банка, т.е. в момента тя не е изправена пред проблеми с ликвидността, характерни като цяло за тази криза, твърди Кронтирас.

Емпорики се възползва от стабилността на Credit Agricolе Grup. В началото на следващата година се очаква "Емпорики" да увеличи капитала си и така да бъде единствената банка в южната ни съседка, която няма да поиска кредит от гръцкото правителство. Припомняме, миналият месец Гърция предложи 28 млрд. евро за стабилизиране на банковия си сектор.

Шефът на "Емпорики" определи няколко задачи за 2009 година - да подкрепя икономическите отрасли; да продължи да бъде най-платежоспособната банка; да поддържа висок кредитен рейтинг и след кризата.

Затова Емпорики ще продължи да инвестира в България, като се съобразява с кризата - "но никога няма да иска пари от клиентите си", заяви гръцкият топ банкер.

Гости на откриването на новата централа бяха Антъни Кронтирас - вицепрезидент на Борда на директорите и гл. изп. дир. на Емпорики банк - Гърция, Христос Кацанис- дир. „Международно развитие" на Емпорики банк - Гърция. Гост бе и френския посланик Н. Пр. Етиен дьо Понсен и гръцкият посланик Н. Пр. Данаи Магдалини Куманаку.

В новата централа ще се помещават висшият мениджмънт „Корпоративно банкиране", „Банкиране на дребно", „Управление на риска" и правният отдел.

След тържественото освещаване на новата централа от митрополит Николай и трима свещеници, Н. Пр. Етиен дьо Понсен, Антъни Кронтирас и Христос Кацанис прерязаха лентата, в присъствието на гости и журналисти.

Връзката с България
След откриването Кронтирас заяви, че е участвал в съвместни бизнес проекти в България още от началото на 90-те години , като през това време е опознал характера на българите и ентусиазмът и желанието им да бъдат добри в работата си.

Емпорики - България е създадена 1997 година, като от тогава досега екипът от 290 души е увеличил отпускането на кредити 4 пъти, а депозирането три пъти.

Хубавата новина е, каза Кронтирас, че от октомври месец Емпорики - България за първи път излиза на печалба.