теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

„Хвърковатата чета” на Дончев ще помага на общините в усвояването на европари


0 гласа858 прочитания

До края на месец май ще бъде сформирана експертна мобилна група, която ще помага на общините в работата по европейските проекти. Това съобщи министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев. Той обясни, че групата ще действа „на повикване” и ще подпомага местните администрации при възлагането на проекти най-вече в пътния и водния сектор - оперативните програми „Регионално развитие” и „Околна среда”.

Мобилната група, работно наричана по думите на министъра „хвърковатата чета“, се състои от десет души експерти във финансовото управление, най-вече експерти по процедурите, свързани със Закона за обществени поръчки, строителни инженери. Групата ще работи в режим на повикване и ще оказва помощ при изпълнението, а не толкова при подготовката на големи инфраструктурни проекти основно в две оперативни програми – Околна среда и Регионално развитие, обясни Дончев. Той допълни, че според анализите основните нужди, са свързани именно в периода на възлагането, което е критичната фаза при местните власти, а не само в изпълнението на един проект. „Истината е, че когато една българска община, особено изпълнявайки голям инвестиционен проект, е във фаза на възлагане, това е моментът – относително тесен във времето, когато би могла да бъде направена голяма грешка“, коментира министър Дончев.

Томислав Дончев съобщи още, че ще бъде сформирано централно звено за предварителен контрол на обществените поръчки. Целта е експертите да подпомагат управлаващите органи на оперативните програми и да се сведе до минимум възможността да бъдат допуснати проекти, които след това ще бъдат санкционирани от Брюксел.

Автор: Марта Младенова, www.lev.bg
Свързани ключови думи