теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

1200 евро е максималното обезщетение за загубен на летището багаж


0 гласа1649 прочитания

Оплакванията от въздушен транспорт са се увеличили с 30% през 2010 година

1200 евро е максималното обезщетение, което може ад  получи пътник на авиокомпания за загубен или повреден багаж. Това  поясниха от Европейския потребителски център. Такова обезщетение обаче  се присъжда само на пътник, който може с касови бележки да докаже  стойността на вещите, които са били в багажа му.

В много от общите  условия на авиокомпаниите за превоз на пътници изрично е посочено, макар  и с дребен шрифт, че пътниците нямат право да носят ценни вещи и  документи. Ако пътникът пренася такива и не ги е взел със себе си на  борда на самолета, дори да докаже стойността на загубеното, няма да може  да получи максималното обезщетение.

През 2010 г. в  Европейския потребителски център са получили с 30% повече оплаквания,  свързани с въздушен транспорт, отколкото през 2009-а. За миналата година  мрежата от потребителски центрове в двадесет и три държави от ЕС е  помогнала за защита на правата на 71 000 потребители в Европа. За  България около 40 процента от резултатите по жалбите са в полза на  пътника. Най-честите оплаквания са свързани именно с повреда или загуба  на багаж.

Потребителските  центрове в 23 държави от ЕС консултират пътниците на летищата. Най-често  проблемите, от които се оплакват хората са отказан достъп до борда на  самолета. Това се случва, когато авиокомпанията е продала повече билети,  отколкото налични места. Тогава тя е длъжна или да върне парите за  полета, или да предложи друг със сходен маршрут. Освен това при отказан  достъп до борда на самолета, пътниците имат право на обезщетение в  размер от 125 до 600 евро в зависимост от закъснението.

Автор: www.livebiz.bg
Свързани теми