Онлайн отписването на автомобили без задължителната застраховка все още не работи

Над 16-17% от автомобилите в България се движат без задължителната застраховка "Гражданска отговорност". Това съобщи вчера пред в. "Сега" Борислав Михайлов, изпълнителен директор на Гаранционния фонд, в който всички застрахователи събират отчисления за покриване на щетите, нанесени от шофьори без такава полица.

За проблема алармира вчера и Владимир Тодоров от Българската асоциация на пострадалите при катастрофи, който напомни, че около 500 хил. автомобила продължават да нямат застраховка. "При пътен инцидент пострадалите няма как да бъдат компенсирани и обезщетени", напомни той. Михайлов допълни, че от години процентът на автомобилите с полица е около 80%, като през последните няколко сезона са се увеличили на 83-84%. В България са регистрирани общо около 4 млн. автомобила.

За да се следят и отписват от регистрите возилата без застраховка, бяха направени законови промени. Според тях още преди месеци трябваше да заработи автоматична система за дерегистрация на всички коли, чиито собственици не са сключили полицата. През април стартът на липсващата система за обмен на информация в реално време между Гаранционния фонд и КАТ бе отложен за началото на юли. И до момента обаче системата все още се тества, установи проверка на "Сега" при запитване в двете институции.

Според Борислав Михайлов пътната полиция все още е в процес на изпитване на платформата. От МВР пък прехвърлиха отговорността към Гаранционния фонд. От вътрешното ведомство обясниха, че приспособяването на системата на КАТ било труден процес, защото тя комуникирала с много други системи в самото министерство. С нея активно работят и Гранична полиция, и издирванията, както и криминалните, работещи по линия на кражбите. Освен това системата на МВР била различна от тази на Гаранционния фонд и това допълнително забавяло връзването им. От вътрешното ведомство не се ангажират със срокове кога новата система би могла да заработи, докато от фонда се надяват това да стане през август.

Вече все пак е изготвен списък с 52 хил. автомобила без застраховка. В момента се изпращат писма до собствениците - или да подновят "Гражданската отговорност" в 14-дневен срок, или да считат, че колите им ще бъдат отписани от КАТ. От влизането в сила на промените в Кодекса за застраховането от 1 януари досега са дерегистрирани 18 хил. коли.

ИДЕЯ

"Най-лесният начин да се следи дали автомобилът има задължителната застраховка е не водачите да бъдат спирани и проверявани на пътя от полицията, а да се използва бъдещата електронна система, която ще замени винетките", предлага Владимир Тодоров. Според него при високия процент коли без "Гражданска" имало опасност Европа да ни наложи проверки и граничен контрол. Борислав Михайлов обаче уточни, че България не е с висок процент на произшествия от колите без задължителна застраховка.

Източник: www.segabg.com

Сравнете всички оферти за застраховки