До края на 2011 година се очаква да бъдат изплатени около 20 на сто от предвидените за програмния период евросредства, каза министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев след участието в кръгла маса в МС, посветена на опита на България и Полша в усвояването на еврофондовете. Във форума участваха също евродепутатът Данута Хюбнер, министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, български представители на Европейския парламент, дипломати и представители на местната власт. България към момента е успяла да плати около 11 на сто по седемте оперативни програми, каза министърът и добави, че въпреки добрия ръст, този резултат е недостатъчен. Той припомни, че в началото на 2010 година усвоените средства са били около 2 на сто.

През 2012 година не трябва да си позволим по-нисък ръст на плащания от 35-40 на сто добави Дончев. Според министъра все още се търси точката на пресичане на контрола и скоростта. Всяко залитане в едната или в другата посока е грешка, коментира министър Дончев. По думите му, ако има хиперконтрол, няма да има реален резултат, и ако се бърза без да се контролира, може да се наложи да връщаме пари. В отговор на въпрос на евродепутата Илиана Йотова за спрени средства по Оперативна програма "Околна среда" /ОПОС/ министърът обясни, че когато има одитен доклад, независимо дали е от европейска или от българска одитираща служба, и този доклад констатира някакви рискове и слабости, България спира да иска възстановяване на средствата от ЕК, докато не се затворят всички случаи по доклада. Това не означава, че се спират плащанията по отношение на бенефициентите, добави министър Дончев.

Конкретно по ОПОС става въпрос за констатации през първата половина на 2009 година, уточни Дончев. Преди десетина дни той е изпратил писмо до ЕК със становище и се надява до няколко седмици искането за възстановяване на средства да започне отново. Това е по-скоро рутинна процедура и това няма да се отрази на изпълнението на оперативната програма, категоричен беше министърът. По думите му голямото предизвикателство за качественото изпълнение на ОПОС, особено в сектор "Води", е реформата на водния сектор. Това е така, защото освен да говорим за изграждане и инвестиции, трябва държим сметка кой ще е стопанин и как ще стопанисва, от кого ще събира приходите, как ще поддържа, заяви министърът.

Автор: www.economynews.bg