Столичната община е получила одобрение за над 300 милиона евро европейски средства през последната седмица, каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова.

Тя припомни, че през миналата седмица са одобрени 50 милиона евро за първата фаза от проекта за интегрирана система за третиране на отпадъците.

Вчера е получено одобрението на безвъзмездното финансиране от 250 милиона евро за строителството на два участъка от метрото - от "Обеля" до надлез "Надежда" и от "Младост 1" до бул.

"Цариградско шосе". В него е включено и закупуването на 18 метровлакчета. Само за големите инфраструктурни проекти София е получила над 800 млн. лв. безвъзмездно финансиране, посочи Фандъкова.

Тя припомни, че се очаква одобрението на други проекти с европейско финансиране - за канализацията в "Овча купел" и "Горна баня", за канализация в "Суходол", ремонта на язовира там, както и очакваното финансиране на проекта за интегриран градски транспорт.

Над 12 милиона лева са привлечени от хоризонталните програми с европейско финансиране. Очаква се и безвъзмездно финансиране от над пет милиона лева по друг проект, за който кандидатства Столичната община. /БТА/

Автор: www.darikfinance.bg