теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

60% от гърците размахаха пръст на международните кредитори


0 гласа734 прочитания

60% от гърците размахаха пръст на международните кредитори и казаха "не" на исканията на тройката в лицето на Европейската комисия (ЕК), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ). Това показват резултатите от преброяването на 27,4 на сто от бюлетините на референдума, провел се в южната ни съседка. 

Веднага, след като стана ясно, че противниците на предложенията на кредиторите са със значителна преднина, от кабинета на премиера Алексис Ципрас поискаха среща с тройката и подновяване на преговорите за отпускане на финансова подкрепа за Атина.  

След обработени 27,4% от бюлетините - 66,7% са подкрепили призива на премиера Ципрас за гласуване с "Не" на исканите от кредиторите реформи, срещу малко над 33% - "За" исканите от кредиторите реформи. Тази информация беше потвърдена от правителството, пише iNews.

По думите на министъра на вътрешните работи на Гърция Никос Вуцис активността на референдума е била малко над 50%.

"Гръцкият народ връчи мандат на правителството да защитава предложението и позицията си пред кредиторите. Истинските преговори трябва да започнат от тази вечер", пък коментира от своя страна говорителят на кабинета Гавраил Сакеларидис. 

Според анализатори едва ли резултатът от референдума, независимо какъв е, ще промени ситуацията. Очакванията са преговорите да продължат и в двата случая.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц заяви вчера, че Европейският съюз има готовност да отпусне допълнителен заем на Атина, чрез който да бъдат посрещнати социалните трудности в страната.

Към момента остава въпросът в каква посока ще тръгне гръцкото правителство, след като тази седмица преговорите с международните кредитори бяха преустановени, а в страната беше обявена банкова ваканция. Все още не е ясно дали финансовите институции в южната ни съседка ще отворят врати утре, както беше обещано от гръцкото правителство в началото на седмицата.

Източник: www.econ.bg
Свързани теми
Свързани ключови думи