теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

66% от българите вярват, че картовите разплащания в чужбина са безопасни


0 гласа403 прочитания

Докато пътуват в чужбина българските туристи плащат с карта предимно за настаняване и пазаруване, показва проучване на Mastercard

Две трети (66%) от българските картодържатели вярват, че картовите разплащания в чужбина са безопасни. Миналата година 61% от потребителите са били съгласни, че е сигурно. Това става ясно от проучването на Mastercard – MasterIndex.

Сред основните изводи на проучването е, че българите са все по-отворени към осъществяването на бързи и безопасни трансакции извън страната, без да се притесняват за своята сигурност.

Според анализа през тази година българите планират да пътуват повече спрямо предходни периоди. „Тази година 58% от картодържателите в България планират да посетят чужбина, което бележи ръст в сравнение с 2017 г. (55%)“, пише в доклада.

Изследването на Mastercard показва, че 55% от българските картодържатели, пътуват за почивка, 15% по работа и 10% за посещение на роднини. От компанията цитират данни на Националния статистически институт, според които за българите Гърция е най-предпочитаната дестинация не само за почивка, но също така и за работа, следвана от Турция за ваканция и Румъния по работа. 

MasterIndex 2018 показва, че докато пътуват в чужбина българските картодържатели плащат с карта предимно за настаняване (69%) и пазаруване (68%), като потребителите използват кредитна карта предимно за нощувки, а дебитната за покупки в магазини. Храната и напитките в ресторантите също се заплащат предимно с кредитна карта (43%), докато дебитната карта е предпочитаният разплащателен метод за забавления (31%) като входове за музеи, клубове, увеселителни паркове и т.н.

Намерете най-добрата оферта за кредитна карта

Според данни на Националния статистически институт за първото тримесечие на 2018 г. българите са похарчили 87,7 млн. лв. при пътувания в чужбина, което е с 36% повече в сравнение с 2017 г., като най-високите разходи са за транспорт (29,3 млн. лв.), припомнят от компанията.

Най-предпочитаната туристическа дестинация за българите остава Гърция като 49,5% от картодържателите планират да посетят южната ни съседка. Италия се нарежда на второ място с 28%, а Турция заема третата позиция при най-предпочитаните дестинации с 27% от отговорите. Гърция е и най-предпочитаната дестинация и за съседите ни от Сърбия (53%), като при сърбите тя е следвана от Черна гора (24%) и Босна и Херцеговина (15%).

„Българските картодържатели оценяват все по-високо сигурността, удобството и бързината, които им дават картовите разплащания по време на пътувания в чужбина“, заяви Ваня Манова, мениджър на Mastercard за България и Македония. „Едно от допълните предимства, за което потребителите не винаги се сещат е, че плащането с карта в чужбина им гарантира и най-изгодния обменен курс, когато заплащането се извършва в местна валута“, посочва още тя, цитирана в прессъобщение от компанията.

Резултатите от проучването сочат, че 28% от жителите на столицата планират да пътуват извън България два пъти в годината. 71% от пътуващите от София смятат, че картовите разплащания в чужбина са безопасни, което бележи ръст от 12 процентни пункта в доверието в плащанията с банкови карти извън страната в сравнение с резултатите от миналата година (59%).

Източник: www.investor.bg
Свързани ключови думи