теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

70 лв. на месец стигат, за да си осигурим трета пенсия


0 гласа682 прочитания

Ако започнем да ги внасяме на 20 г., на 65 ще имаме 100 бона в сметката

70 лв. на месец стигат, за да си осигури човек прилична трета пенсия от доброволен фонд, когато дойде време да се оттегли от активния работен процес, показват изчисления на „Мони-тор”. Предимството е за оне-зи, които започват да заделят средства по-отрано – поч-ти веднага след като започнат първата си работа. Онлайн калкулатори изчисляват, че с около 70 лв. на месец, трупани в продължение на 30 г. и след това нарастващи само от доходността, може да се докарат над 46 000 лв., с които да се осигури допълнителна пенсия извън тази от НОИ и универсалния пенсионен фонд. Специа-лизираните калкулатори, които са достъпни на сайтовете на всички дружества, предлагащи допълнително пенсионно осигуряване, дават възможност на човек сам да изчисли каква обща пенсия би искал да получава и какви месечни вноски трябва да заделя, за да си осигури старините.

Точно каква пенсия от доброволния пенсионен фонд ще получи осигуреният, зависи от това кога започва да прави вноски и колко дълго, в какъв размер са и каква е доходността.

От данни на Комисията за финансов надзор (КФН) става ясно, че за 2015 г.
броят на лицата, които имат открити партиди в пенсионно осигури-телните фондове, е над 597 хил.като средният размер на месечните постъпления от осигурителните вноски е около 102 лв.

Според Никола Абаджиев, председател на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване, профилът на хората, предпочитащи да съхранят парите си в пенсионен фонд, показва, че по-голямата част от клиентите си на възраст около 40-45 г. Все повече са и хората със средни доходи, като се увеличава и делът на работодателите, които внасят доброволни вноски на своите служители. Той заяви обаче, че интересът на младите към този вид осигуряване е все още нисък, като след плануваните промени в Кодекса за социално осигуряване от Министерст-вото на финансите, хората са започнали да се интересуват от условията, които предлагат различните дружества. Изчисленията показват, че ако сте на 20 г. в мо-мента и всеки месец внасяте по 70 лв., след 65-та си годишнина ще имате около 100 бона.

Имате и възмож-ност да изберете как да получавате парите си дали накуп, разсрочено или комбинирано, т.е. част от сумата я получавате веднага след като спрете да работите, а останалите пари всеки месец в избран период от вас. Калкулаторите смятат и размера на парите, които трябва да давате всеки месец при посочване на желаната пенсия. Така например, ако желаете да получавате по хилядарка всеки месец за период от 10 г., ще трябва да внасяте по 90 лв., докато станете на 60. Това обаче важи, ако в момента сте на 20, за 30-годишните сумата скача на 150 лв., а за 40 – на 288 лв. Ако пък желаете да получите част от парите си веднага и след това да получавате по 1000 лв., ще трябва да внасяте по 320 лв. Така при пенсиониране ще получите около 11 000 лв., а след това останалата сума разпределена на равни месечни вноски.
 
Пет златни правила как да пестим пари

Няколко дребни промени в начина ти на живот ще ти осигурят възможности да си угаждаш и да не затъваш в дългове. Има и други начини да си оставиш малко пари за черни дни

1. Не купувай подаръци, а ги приготвяй сама. Не се притеснявай, ако ти звучи нелепо. Представи си как ще се почувстваш, ако някой ти подари домашно приготвена шоколадова торта точно сега. При това – безплатно. Вкусно, нали?

2. Не ходи с кола на работа
Ако пътуваш с градския транспорт или ползваш колата си само по част от маршрута си до работа, ще спестиш литри бензин и доста пари. Ходенето пеша е полезно – портфейлът ти ще пълнее, а ти ще слабееш.

3. Чети внимателно банковите извлечения
Не просто ги прибирай в шкафа със сметките, а ги изчитай внимателно.
Вероятно ще разбереш, че има доста такси, които изпразват сметката ти всяка година. Ако си наясно какво ти коства всяка транзакция, ще си далеч по-внимателна.

4. Излизай по-късно
Организирай петъчните си срещи към 21.30 вместо в 20 ч. Това ще ти спести поне две питиета. Или покани приятелите си на по чаша вино преди да излезете – със сигурност ще ви излезе по-евтино, отколкото в бара.

5. Носи парите си в по-едри банкноти
Може и да ти звучи невероятно, но е доказано, че така харчиш с около 30 процента по-малко, вместо ако носиш банкноти от 10 или 20 лева.

Един човек от четиричленно домакинство има нужда от 557,55 лв. на месец, за да се издържа в България. За да живее нормално - да се храни съобразно необходимите норми и да покрива задължителните си разходи за образование, здравеопазване и жилище, месечните доходи на това домакинство трябва да бъдат около 2230 лева. Това сочат резултатите от изследване на КНСБ за издръжката на живот в България  за  март 2016 год.

Под издръжката на живот са общо 5,7 млн. българи, което е 77,6 на сто от домакинствата в България. Това са хора основно от Видин, Благоевград, Кюстендил, Хасково, Силистра, тъй като размерът на средната работна заплата там е около 600 лева, каза Виолета Иванова от Института за синдикални и социални изследвания (ИССИ) на КНСБ.

Границата на абсолютна бедност е достигнала до 296,50 лв. на човек. Близо 30 на сто от домакинствата са с общ доход на човек под издръжката за бедните домакинства (до 296,50 лв.), или около 2,2 млн. души.
Близо 48 процента от домакинствата са с общ доход на човек от 296 до 558 лева (или около 3,4 млн. души). Тази група запазва относителна стабилност както на тримесечна, така и на годишна база.

Източник: www.monitor.bg

Свързани ключови думи