теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

72% от българите биха използвали банкова карта за плащане на данъци


0 гласа414 прочитания

Плащането на задълженията по електронен път нараства, показва проучване на Visa

72% от българите биха използвали банкова карта, за да платят данъците си, вместо да използват пари в брой.

За сравнение през 2014 г. те са били 41%, през 2015 г. – 61%, през 2016 г. – 64%, а през миналата година – 66%, показва представително проучване на Visa, проведено от агенция Ноема в десетте най-големи града в България сред 400 души на възраст над 18 години, които са подали годишна данъчна декларация за 2017 г. като физическо лице.

Плащането на данъци по електронен път е потребителска активност, която отбелязва стабилен ръст през последните пет години в България, съобщиха от международната картова организацията, откъдето коментират данъчната кампания през тази година.

Положителните нагласи спрямо плащанията на POS терминал са се повишили, като всички негативни нагласи (например, че няма достатъчно POS терминали, че не винаги работят, а операциите са бавни и се изисква подпис) бележат спад, отчитат от  Visa.

„Все по-често потребителите виждат предимствата от преминаването към електронни разплащания, които им гарантират скорост, сигурност и удобство. Те осъзнават и ефекта от тях за икономиката, защото те водят до намаляване на корупцията, повишаване на прозрачността и подобряват събираемостта на данъците. Това ни дава увереност, че тенденцията на нарастващата популярност на безналичните разплащания за плащане на данъци, която наблюдаваме през предходните години, ще се запази. Visa работи с широк кръг партньори, за да издигне още повече нивото на електронните плащания в сферата на обществените услуги“, каза Красимира Райчева, мениджър на Visa за България.

Проучването на Visa по време на данъчната кампания показва също, че има постоянно увеличение на плащанията на данъци по банков път и онлайн – 19% от българите са платили своите данъци онлайн, а 18% чрез банков превод – в сравнение с 13% за двата способа на разплащане през 2017 г.

Резултатите показват любопитни подробности за профила на потребителите, които плащат по банков път – те са предимно мъже (79%) на възраст 36-45 години (37%), живеещи в страната (54%), със среден доход от 801-1400 лв. (46%).

Профилът на плащащите онлайн своите данъци също е на мъж (61%), от София (59%), с доходи над 700 лв. (57%).

Броят на българите, които плащат своите данъци в брой, отбелязва значително намаление от близо 10 процентни пункта през 2018 г. и достига 63%, спрямо 72% през предходната година.

Удобството продължава да бъде основната причина българите да изберат електронни разплащания за своите данъци и задължения към държавата – поради тази причина 83% от българите са избрали банков превод, а 93% - онлайн данъчни плащания.

Нещо повече, 73% от всички анкетирани заявяват, че се интересуват от новите начини на плащане, включително за годишните си данъчни задължения.

От Visa констатират, че телевизията губи своята водеща позиция (44% през 2018 г., спрямо 48% през 2017 г.) като основен информационен канал за новостите в начините на разплащане, като достига нивата на уебсайта на Националната агенция за приходите (44%), интернет (42%) и останалите медии (38%).

Запитани за данъците и таксите, които са платили през 2018 г. – различни от тези, които автоматично се приспадат от работодателя, 78% от българите посочват данъка върху недвижимите имоти, 74% – данъка върху отпадъците, и 72% – данъка върху автомобила.

Данъкът върху недвижим имот и такса смет продължават да държат първенството на платените данъци с най-висок дял (платени от над 70% от генералната съвкупност).

От резултатите от проучването се разбира, че делът на хората, които плащат три или повече данъчни задължения, нараства. През тази година 60% от българите са направили поне три данъчни плащания и във Visa пресмятат, че това е увеличение от 10 процентни пункта, в сравнение с 2017 г.

Няма обаче промяна в броя на данъкоплатците, които са се възползвали от 5% отстъпка от по-ранни данъчни плащания в сравнение с миналата година – около 40% са се избрали тази възможност през 2018 и 2017 г.

Източник: www.investor.bg
Свързани ключови думи