теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

American Express спря да издава карти в България


0 гласа784 прочитания

На притежателите им се предлагат алтернативи на Visa и Mastercard

Кредитните карти American Express вече не се издават в България, след като ексклузивният им представител за страната - Пощенска банка - преустанови тази дейност от 14 февруари. Вече издадените карти ще бъдат активни за разплащания и покупки до 14 юли тази година, но след тази дата ще бъдат деактивирани. На ползвателите се предлагат алтернативни продукти на други картови оператори - Visa и Mastercard. Пред "Капитал" от Пощенска банка обясниха, че причина за промяната е в решение на American Express да преустанови съществуващи лицензионни споразумения в Европейския съюз. Банкови експерти коментират, че това е следствие от променените регулации, както и от засилената конкуренция в този бизнес.

Не само в България

Като единствен издател на картите American Express Gold, American Express Green и EuroLine American Express Пощенска банка предупреди за промяната в съобщение на сайта си, както и с индивидуални писма до ползвателите на трите продукта в България. Освен издаването на нови AmEx карти е спряно и преиздаването на изтичащите карти, става ясно от информацията на банката. Поддръжката на съществуващите ще продължи още четири месеца, след което ще бъде преустановена, като това ще стане не само в България, но и в "редица европейски страни", пише на сайта на Пощенска банка. Експерт от банковите среди уточни, че преустановяването на дейността засяга Източна Европа, тъй като бизнесът на AmEx там е по-слабо развит.

"В момента не издаваме нови кредитни карти American Express от Пощенска банка, защото лансираме на пазара нова серия висок клас кредитни картови продукти, които приоритетно предлагаме на свои настоящи картодържатели. Това са т.нар. premium ("черни") карти с брандовете Visa и Mastercard, които в момента предлагаме на настоящите си клиенти на златен AmEx", отговориха от банката на запитване от "Капитал". Оттам допълниха, че постепенно всички карти American Express ще бъдат заменени от новата луксозна серия кредитни карти Mastercard от Пощенска банка: Mastercard World Premium, Mastercard Standard и Мastercard Cash. "Те ще предоставят на клиентите не само същите добри условия, но и допълнителни привилегии - специални награди и допълнителни предимства спрямо профила на клиента и типа карта - като concierge услуга ("персонален асистент") и достъп до ВИП салони на летища в страната и чужбина, безплатна застраховка при пътуване, гратисен период при теглене на пари в брой, бързи безконтактни разплащания, покупки на равни месечни вноски, участие в програма за лоялност "Моите награди", с която се печелят бонус точки при всяка покупка, които лесно се обменят за парични награди", посочват от Пощенска банка.

Картите на AmEx имат почитатели в България заради съпътстващите екстри като 55 дни безлихвен гратисен период, едновременно с това застраховки с високи лимити за ползвателя, безплатно репатриране на автомобил при ПТП, никакви допълнителни такси за обслужване. За разлика от другите й конкуренти, които се целят в обслужване на ежедневните транзакции, AmEx има статут на клубна карта за пътуване, тъй като притежателите й получават съдействие при проблеми в чужбина. За почитателите на тези екстри възможността да си извадят карта от друга държава и да я ползват навсякъде по света остава.

Ефект на новите регулации

На този етап не е ясно каква е причината за решението на Аmerican Express да прекрати лицензионните си споразумения в страните от Източна Европа, но е възможно това да е свързано с новите регулации в Европейския съюз, които влязоха в сила през миналата година и поставиха таван на начисляваните такси от доставчиците на картови услуги. Друга причина би могла да бъде засилената конкуренция от страна на другите компании, предлагащи картови транзакции.

Източник: www.capital.bg

Сравнете всички оферти за кредитни карти от банкови институции

Свързани ключови думи