Източник: www.touristmedia.info

Майкъл Браун /САЩ/ - с пет изкачвания на Еверест, един от най-успелите режисьори на планинарски филми, оператор на триизмерния филм "Еверест", ще води първия майсторски клас на Международния фестивал на планинарския филм в Банско, съобщи БТА. Курсът е от 26 до 28 ноември и е безплатен /обичайно струва 700 долара на човек/ - за студенти и млади кинематографисти до 35 години. Това съобщиха организаторите пред репортери.

Деветият Международен фестивал на планинарския филм в Банско ще се състои от 25 до 29 ноември. В програмата са 114 филма, от които 20 български, а останалите от 26 страни от целия свят. За първи път участват продукции от Етиопия, Перу, Чили и Иран. Прожекциите са с безплатен вход.

Екстремни изкачвания, история на алпинизма, бит и култура на планинските народи са тематичните акценти в програмата.

Сред именитите гости на фестивала тази година - освен Майкъл Браун - са още Курт Димбергер /Австрия/Италия/ - патриархът на световния алпинизъм, Вейка Густафсон /Финландия/ - 17-ият човек в света и първият от Северна Европа и скандинавските страни, изкачил се на всички осемхилядници на Земята, Александер Хубер /Германия/ - смятан, заедно с брат си Томас, за най-добрия екстремен спортен катерач в света, Аугусто Голин /Италия/ - художествен директор на най-големия и най-стария международен фестивал на планинарския филм - в Тренто /Италия/, журналист, публицист, алпинист и пътешественик - председател на журито в Банско тази година.

Сред членовете на журито са и полският алпинист Януш Майер, британският алпинист Джон Портър, доскорошен директор на Международния фестивал на планинарския филм в Кендъл, режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева, операторът Радослав Спасов, алпинистът Михаил Михайлов, журналистът Румен Стоичков.

На 80-годишнината на организирания алпинизъм и организираната спелеология у нас са посветени срещите с най-добрите български алпинисти и пещерняци. Сред гостите са и Петя Колчева, която през пролетта стъпи на Еверест, Алексей Стоев - директор на астрономическата обсерватория в Стара Загора, заместник-председател на Българската федерация по спелеология, Орлин Лазаров - метеоролог от Националния институт по хидрология и метеорология на БАН.

Иван Попйорданов ще дари за бъдещия Музей на планинарското изкуство в Банско материалите от фотоизложбата за историята на българското планинарство - от личния му архив. В съпътстващата програма на фестивала са още над 10 експозиции, между които фотоизложба за легендарния италиански алпинист Рикардо Касин, който почина преди няколко месеца на 100-годишна възраст.