Глупостта на Бай Ганьо е на път да му спечели първото сериозно увеличение на данъците за последните пет години. На 5 май, както обеща премиерът Борисов, ще стане ясно с колко ще бъде увеличен ДДС – с 22%, с 23% или с 24% и дали ще бъде увеличен въобще. Защото дотогава премиерът може да се събуди с друга данъчна идея.

Едно аматьорско пресмятане, което би направил всеки в къщи, показва следното.

Ако всеки ден си купувате:
Един хляб на цена от 1 лв. то при данък:
20% плащаме 1.20 лв.
22% - 1.22 лв.
23% - 1.23 лв.
24% - 1.24 лв.

Ако вашата баба си купува кофичка мляко от 0.80 ст., то при данък:
20% тя плаща 0.96 ст.
22% - 0.976 ст.
23% - 0.984 ст.
24% - 0.992 ст.
 
И така пенсионерът, студентът, секретарката и т.н. с по-висок ДДС, на ден ще харчи от 50 ст. до десетки левове за едни и същи стоки и услуги.

Как това стана възможно?

Ако се проследят внимателно обществените драми през последните три-четири месеца, отговорът ще се намери със сигурност.

Здравният министър обяви, че започва реформа. В продължение на месеци трябваше да бъдат закрити между 100-150 болници. И тогава, в януарските студове по площадите на Рудозем, Мадан, Перник, Трън  и други такива големи градове излязоха хора, за да защитят болниците си. Мръсните, овехтели, съсипани болници, в които се гонят мишки и хлебарки, в които пациентите си носят чаршафи, лекарства, пижами, лъжици и т.н. В които лекарите не са били на специализация от времето на дипломирането си.

Здравният министър и премиерът се уплашиха и спряха реформата.

По същото време социалният министър обяви реформа в пенсионната система . Според замисъла й българите трябваше да работят по-дълго и повече, за да имат и по-високи пенсии - поне 70% от заплатите им. Но не това смути летаргията на Ганьо – смути го и най-вече го възмути фактът, че не може да се пенсионира на 50 години, дори още по-добре на 30 години, за да отиде да копае градината си и през следващите 30 години да мрънка, че пенсията му е малка, че не е такава каквато е в Германия, където хората се пенсионират на 65 години.

Социалният министър и премиерът се уплашиха и реформата умря преди да стартира.

Паралелно с това строителни фирми започнаха да обсаждат медиите, да се оплакват, че държавата им дължи огромни суми от 300-400-500 млн. лв. дори 1 млрд. лв. за изработени дейности по законни контракти. Без значение, че поне 50% от тези договори са били с надписани суми по прословутата схема на анексите. Те искаха парите си от данъкоплатците.

Министрите и премиерът се уплашиха и започнаха да плащат.

Някакви синдикати, някакви работодатели и правителството написаха пакет от 60 антикризисни мерки. Най-важната от тях бе 10% съкращаване на администрацията, която на практика не работи нищо. И тогава се обадиха синодалните старци от Конституционния съд, които чевръсто забраниха орязване с 10% на бюджетите на мързеливата и ориенталска администрация.

И докато синдикати, работодатели и прочие умници се правеха на държавници дупката в бюджета растеше. Тя вече е на минус с 600 млн.лв. за първите три месеца. Точно това стресна сериозно дори о.з. генерала.

Той се уплаши истински, само че този път странно как намери смелост и предупреди:”Ако няма приходи в бюджета, ще вдигна ДДС, без да питам някои.”

Точно това се случва в момента.

Българският данъкоплатец от 1 юни вероятно ще плаща не само за мърлявите болници, за арогантната и неработеща администрация, ще плаща пари на знайни и незнайни  фирми, които били извършвали работа по законни договори.

Но по-важното ще плаща и новия ДДС - 22 %, 23% или 24%.

Невероятна победа за данъкоплатците на България.

Бай Ганьо е известен като човек на келепира и на  авантата, но очевидно и на самопрецакването.

Случаят с новия ДДС е точно такъв, традицията продължава.

Автор: Кармелита Денева, www.economynews.bg