теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Банките продължават да ухажват бизнеса с по-евтини кредити в евро


1 гласа619 прочитания

Цената им е с 2 процентни пункта по-изгодна, отколкото преди година

Устойчивият приток на еврови депозити въпреки чувствително понижените лихви изостря желанието на банките да кредитират в единната валута. През септември средната цена на кредити в евро за бизнеса спаднаха до 4.69%. Това е понижение с 0.45 процентни пункта само за месец, показва статистиката на Българската народна банка (БНБ). Стимулите за спестяване остават слаби, макар и със символично подобрение, показват още последните обобщени данни за лихвите на пазара. В същото време има леко поскъпване на ипотечните кредити, което идва на фона на раздвижване на имотния пазар.

По-изгодно отпреди година

Ако преди година заемите за бизнеса струваха 6.53% в лева и 6.73% в евро, то сега цената им е значително по-ниска. Евровите кредити, теглени или предоговаряни през септември, са били при лихва от 4.69%, или с повече от 2% подобрение за година. Съществено е и понижението на месечна база, което може да е резултат и от агресивната политика на банките да привличат нови корпоративни клиенти с експортно ориентиран бизнес. Обемът на този тип заеми през септември е 467.9 млн. лв., което е с близо 68 млн. лв. повече спрямо предходния месец по данни на БНБ. В същото време сумата на отпуснатите фирмени заеми в левове е била 272.7 млн. лв., като лихвите при тях почти не са променяни до 5.85% средно за пазара през септември.

Домакинствата също са получили по-добри оферти по заемите за потребление, като цената на левовите кредити, които са и основни за този пазар, е спаднала с 0.15 процентни пункта до 10.72%. Понижава се и годишният процент на разходите по такъв тип заеми до 11.76%. Това означава, че на всеки хиляда лева, взети от банка, клиентът плаща по 117.6 лв. разходи за лихви, такси и комисиони.

При ипотечните кредити има вдигане на лихвите в момент, когато агенциите за недвижими имоти твърдят, че пазарът забележително се е активизирал, особено в големите градове. Заемите в левове, обезпечени с ипотека на жилище, поскъпват от 5.61% през август до 5.72% през септември. Това е и третият пореден месец, в който размерът на новоотпуснатите такива кредити е в обем от 120 млн. лв. Евровите кредити, обезпечени с ипотека на недвижим имот, са били на обща стойност от 46.3 млн. лв. през септември при 33 млн. лв. през предходния месец, а лихвите по тях са се покачили от 5.71% на 5.84%.

Спестявания с минимум печалба

Няма съществена промяна в темпа на спестяване според данните за обемите привлечени депозити, което обяснява спокойствието на банките да поддържат ниски лихвите по тези продукти. За бизнеса доходността спадна под 1% още в началото на годината, като през септември новите постъпления в левови сметки са олихвявани при 0.65%, а в еврови - при 0.80%. При домакинствата има символично подобрение на офертите от 1.47% на 1.51% за депозитите в левове и от 1.20% на 1.24% за депозитите в евро при нива от над 2% в началото на годината. Имайки предвид, че доходът от лихви по депозитите в банки е облагаем, може да се приеме, че на този етап фирми и граждани спестяват не толкова заради онова, което ще спечелят, колкото заради сигурността.

Източник: www.capital.bg

Сравнете всички оферти за жилищни и ипотечни кредити от банкови институции