теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Банките свалят таксите до февруари


0 гласа846 прочитания

От септември започва да работи и безплатен сайт на БНБ

От 1 февруари българските банки трябва да намалят таксите по разплащателните сметки. Това се посочва в съобщение на БНБ, след като управителният й съвет е приела Наредбата за условията и реда за изпълнение на платежни операции и за използване на платежни инструменти . Новите текстове са приети във връзка с измененията на Закона за платежните услуги, които въвеждат в българското законодателство европейска директива от 2014 г.

Целта на промените е бедните граждани да могат да се възползват от достъп до банкова сметка, което е тяхно право като потребители. Според промените услугите по платежните сметки за основни операции трябва да са или безплатни, или да се предлагат срещу "приемливи такси", които са съобразени с нивото на доходите в страната.

Задължително е въпросните такси да са по-ниски както от таксите за същите услуги, които съответната банка извършва по платежни сметки за "неосновни" операции, така и от средния размер на таксите за "неосновни" операции за цялата банковата система.

До 1 октомври всички кредитни институции трябва да представят в БНБ данни за таксите, които са събирали за предходната календарна година. До 15-ти Централната банка ще публикува на сайта си средния им размер, от който трябва да бъдат по-ниски т.нар. приемливи такси.

Те трябва да са по-малки и от най-ниския размер на таксите, които дадена банка прилага по тарифа за съответните услуги по разплащателна сметка. 

Нискотарифните разплащателни сметки ще дават възможност само за конкретни банкови услуги – откриване, ползване и закриване на сметката, внасяне и теглене на пари в брой (включително с карта от банкомат и през онлайн банкиране), директни дебити, картови операции (включително плащания през интернет) и кредитни преводи (включително периодични плащания). 

Очаква се от 18 септември да започне да функционира и безплатен сайт на БНБ, който ще даде възможност потребителите на финансови услуги да сравняват таксите на отделните банки.

Източник: www.economic.bg

Сравнете всички оферти за бързи кредити от небанкови институции

Свързани ключови думи