С паралелен слалом между олимпийски и световни шампиони и демонстрационни ски спускания Банско откри официално зимен сезон 2009/2010.

Марк Жирардели спечели състезанието в конкуренцията на Пирмин Цурбриген, Петър Попангелов, Боян Крижай, Пол Акола, Патрик Ортлиб, Петер Мюлер и Хуберт Щолц.

Паралелният слалом се проведе на писта Алберто Томба на Бъндеришка поляна в зимния курорт. „Виждам, че цялото откриване се прави със сърце”, каза Хуберт Щролц. „Сега въпросът е хората да се включат с по-голямо желание, за да може да се изгради едно ново поколение на скиори”, добави той.

Стотиците туристи, дошли да гледат състезанието, бяха посрещнати от сняг, музика, танци и топли напитки.

„Аз съм много изненадан, че толкова много хора бяха дошли днес тук”, каза Пол Акола. „Повечето от тях бяха дошли да се насладят на природата, на снега и всъщност няма толкова значение кои сме ние и какво става, важното е, че хората идват тук и се забавляват”, допълни той.

Всички ски шампиони изказаха задоволство от пистите и съоръженията в Банско. „По наше време в Източна Европа местата за каране на ски не бяха така добре оборудвани. Събития като това в Банско могат да дадат импулс за създаване на една нова база в източноевропейските страни”, коментира Боян Крижай.

Победителят в състезанието Марк Жирардели заяви, че се надява следващата година откриването да се състои на Витоша, където потенциалът е много по-голям и това ще даде възможност на много хора и най-вече на децата да спортуват. Интервю с Марк Жирардели можете да прочетете тук.

След края на състезанието кметът на Банско Александър Краваров връчи почетния медал на града на ски шампионите. По време на откриването кметът на Банско заяви, че ще бъдат взети специални мерки по опазването на околната среда. Проектът предвижда след две години колите да не влизат в зимният курорт. Те ще спират на специално изградени паркинги, а оттам всички гости ще бъдат извозвани с електромобили.

Официалното откриване на зимния сезон в Банско завърши късно вечерта с благотворителен търг с вещи на световните шампиони по ски.

Aвтор: www.touristmedia.info