теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

ББР ще продължи да кредитира малкия и среден бизнес


0 гласа727 прочитания

Евентуалното участие на банката в оздравяването на КТБ АД няма да е основната й дейност

Българска банка за развитие ще продължи да кредитира малкия и средния бизнес. Това гарантира трезорът в официално прессъобщение до медиите.

“В изминалите 48 часа неколкократно бе тиражирано невярното твърдение, че евентуалното участие на Българска банка за развитие в стабилизирането на Корпоративна търговска банка АД, ще стане за сметка на основната й дейност, която е да кредитира малкия и средния бизнес”, се казва в съобщението.

Управителният съвет на Българска банка за развитие категорично заявява, че това твърдение е невярно. Процесът по кредитиране на малкия и среден бизнес продължава.

От трезорът изтъкват, че освен със собствен капитал ББР разполага и с привлечен ресурс от международни банки партньори. Голяма част от средствата са по линията на специални програми за подпомагане на малките и средни предприятия. Това означава, че този ресурс може да се използва единствено за кредитиране на този бизнес сегмент от икономиката, отбелязват от банката.

Припомняме, че миналата седмица КТБ АД беше поставена под специален надзор от БНБ по нейно искане. Управителят на Централната банка Иван Искров обяви, че КТБ АД не е фалирала, но ще бъдат назначени квестори, които ще анализират ситуацията около банката. До 10 дни те трябва да дадат предложения за стабилизирането й.

Преди ден финансовият министър Петър Чобанов заяви, че първо ще бъде дадена възможност на акционерите на КТБ АД да осигурят необходимия финансов ресурс. Едва след това ще се прибегне до други възможности, една от които е участието на ББР и Фонда за гарантиране на влоговете.

Очаква се КТБ АД да отвори врати на 21 юли.

Източник: www.econ.bg
Свързани ключови думи