теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Без сделка за щатския дълг доларът и акциите издишат


0 гласа965 прочитания

Все още няма сделка по предложените варианти за справяне с проблема по обслужване на дълговете на САЩ. Тази несигурност държи опънати нервите на инвеститорите, част от които се впуснаха в масирани разпродажби. Благодарение на това доларът и акциите се предлагаха в по-голямо изобилие, при това на ниски цени, а златото бе активът, в който играчите продължават да наливат средства и така да вдигат цената му над достигнатите рекордни равнища.

Започнала с понижения, сесията на Wall Street завърши на червено. Допълнително масло в огъня на недоволните играчи наляха домашните данни за състоянието на имотния пазар, отчетите на знакови компании за второто тримесечие на годината и перспективите за нови глобални сътресения, причинени от дълговите проблеми и инфлацията по света.

DOW JONES INDUS. AVG спадна с 0.73% до 12 501 пункта.
S&P 500 INDEX изгуби 0.41% до 1 331 пункта.
NASDAQ COMPOSITE INDEX се понижи с 0.10% до 2 839 пункта.

На Wall Street се подготвят за борсовия дебют на поничките от популярната верига закусвални Dunkin’ Donuts, чието IPO набра $ 424 млн., а цената, от която се очаква да стартира търговията с акциите му на борсата тази вечер, е $ 19 за лот, което е с долар повече от тавана, на който се извърши първичното публично предлагане.

Азия също е повлияна от песимизма на американските инвеститори, като най-издайно се опъна връзката между САЩ и Япония. Разпродажбите на борсата в Токио са обхванали както автомобилните корпорации, така и износителите на потребителска електроника. Със силни понижения се търгуват акциите на енергийните компании, като след първоначалния натиск, на положителна територия към този час успява да изплува финансовият сектор.

NIKKEI 225 се понижава с 0.53% до 10 044 пункта.
HANG SENG INDEX губи 0.07% до 22 557 пункта.
CSI 300 INDEX расте с 0.05% до 2 979 пункта.

Важни за инвеститорите, които гледат към Азия са данните, които излязоха за състоянието на австралийската икономика. Според доклад на централната банка Reserve Bank of Australia инфлацията през второто тримесечие на годината е 0.9% при покачване от 1.6% през месеците от януари до март. Това показва забавяне на темпа на поскъпване на цените, но пък е поредна крачка в посоката нагоре. Мигновената реакция на тази новина дойде от валутните търговци, които повишиха офертите продава за австралийски долари до $ 1.1062 щатски долара, което е най-високото ниво за австралийската парична единица от 1983 година насам.

И още една информация от Австралия. Тази нощ агенция Fitch размаха пръст със заплаха за промяна на рейтинга на щата Queensland за опасното покачване на дълга, който се трупа заради опитите на местните власти да се справят със щетите от природните бедствия в района.

Златото не спира да поскъпва, като към този час тройунция от него се купува срещу $ 1 619.30. Търгуваният в най-големи обеми контракт за доставка на злато през август удари цена от $ 1 622 за тройунция, а декемврийските фючърси се котираха при $ 1 623.90, което е лек спад след пика от $ 1 626.90.

Основната причина, поради която златото продължава да поскъпва, е паническият бяг на инвеститорите, търсещи убежище от несигурността с дълговата криза на САЩ. Дебатите по предложените варианти за разрешаване на проблема, все още продължават да са далеч от етапа на споразумението, въпреки че критичният 2 август е след само пет дни.

Доларът колабира към еврото до под равнището от $ 1.45, като едновременно с това зелените пари удариха нови низини спрямо швейцарския франк и японската йена. Това показва колко силни са разпродажбите на долари в момента, отразявайки по този начин недоверието на инвеститорите към него, най-вече заради суверенния дълг на САЩ и затрудненията на Конгреса бързо да се справи с проблема.

Към еврото най-ниската стойност на долара във форекс търговията към момента е $ 1.4536. Спрямо йената доларът падна до ¥77.90 спрямо ¥78.24 в началото на търговията. Спрямо швейцарския франк рейнджът на сделките е 0.7998 - 0.8067, което е потъване за зелените пари с 0.30% на дневна база.

Петролът
завърши американската сесия на $ 99.59 за барел лек американски с доставка през септември. По време на азиатската сесия обаче имаме спад от тази цена до $ 99.48 за барел. Сортът брент се котира при $ 118.15, което е леко поскъпване в цената.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!

Автор: www.darikfinance.bg