теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Блокираните граници причиниха срив на туризма в пограничните райони


0 гласа555 прочитания

Тотален срив търпи туризмът в Сандански, Банско и целия регион, вследствие на блокадите на българо-гръцката граница от протестиращите гръцки земеделци, каза Илия Пасков - председател на Сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите в Сандански, съобщава БНР.

По думите му спад в туризма е отчетен още миналата седмица, след първите слухове за възможни блокади на българо-гръцката граница. Това се отнася както за туристите от южната ни съседка, така и от българска страна. Много българи предпочитат да останат в Сандански, през деня да отидат да си свършат някаква работа в Гърция и пак да се върнат в Сандански, защото хотелите са по-евтини и цените на храната са по-нормални.

Още от миналата седмица гръцките туроператори са започнали да отказват резервации в български хотели. Туристите нямат сигурност, че като дойдат в България, после ще могат да се приберат. Загуби търпят не само хотелите, но и магазините, ресторантите и превозвачите.

Загубите са тотални и после, след като вдигнат блокадата, още две седмици не може да се възстанови положението. Обстановката е много зле. Милиони левове се губят - не само в Сандански, но и в Банско и целия район, който разчита на туристи, каза Пасков.

През миналата година спрямо предходната с около 15 000 са намалели постоянните работници в туризма, които общо са били около 110 000. Това заяви председателят на Българската туристическа камара Цветан Тончев. С 30 000 са намалели сезонните работници от близо 180 000 души. Тончев участва в конференция в столицата, посветена на човешките ресурси в туризма.

Тончев информира, че безработните са включени в курсове за обучение по ОП "Човешки ресурси". Председателят на камарата посочи обаче, че има недостиг на специализирани кадри, които да отговарят на критериите за гостоприемство, за качество на обслужване, за разширяване на услугите. Става дума за недостиг на ръководители на обекти и обслужващ персонал, уточни Тончев.

Автор: Елица Елефтерова, Money.bg

Свързани теми