теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Борсово гориво за взаимните фондове


0 гласа668 прочитания

Договорните схеми, които заложиха на български акции, имат най-висока доходност за първото тримесечие

Възстановяването и ръстът на фондовата борса в България продължават, а инвеститорите, които заложиха на нея, реализираха прилична доходност. За първото тримесечие SOFIX нарасна с около 8%, а най-успешните български взаимни фондове - с над 10%. Освен това 4/5 от всички високорискови схеми бяха на плюс за периода. През миналата година и в началото на тази секторът се възползва от ниските лихви по депозитите и активите му надминаха 1 млрд. лв. И това е само за фондовете, регистрирани в България - заедно с чуждестранните общите им средства са близо 3 млрд. лв.

Кой къде е

Един от досегашните лидери - "Восток" на ПФБК, който инвестира предимно в руски компании, за първи път от 2 години отбелязва спад и цената му се понижава спрямо началото на годината с 1.11%. Въпреки това за последните 12 месеца той има 4-ата най-висока доходност (34.59%) сред всички представени в данните на Българската асоциация на управляващите дружества.

Първите три места в тази класация обаче се държат от фондове, които са се фокусирали върху Българската фондова борса. Това са "Златен лев Индекс 30" (37.9% доходност), "Алфа SOFIX Индекс" (36.34%) и "Алфа Избрани акции" (34.74%). И 4-те фонда с водеща доходност за последната година не са от най-големите, като управляваните активи на всеки от тях не превишават 2 млн. лв. Сред тях най-голям ръст на управляваните активи през последната година е генерирал "Алфа SOFIX Индекс" с 66%, следван от "Восток" с 53%, докато средствата на другите два фонда нарастват приблизително със същия темп, с който е поскъпнал един инвестиционен дял в тях.

В дъното на таблицата


Почти нулевите лихви по банковите депозити се отразяват и на фондовете на паричния пазар - освен във влогове те инвестират в инструменти със срочност до една година, като ДЦК например. Последните данни на БНБ показаха, че средните лихви по депозитите са паднали до около 0.25%. Доходите по държавните облигации също са на исторически ниски нива. Това е и причината паричните фондове да са в дъното на таблицата, а някои от тях имат и отрицателна доходност.

Най-близо до клиента = най-голям

Традиционно трите дружества, които са част от банкова група – "ДСК Управление на активи" (203 млн. лв.), "Райфайзен асет мениджмънт" (164 млн. лв.) и "ОББ асет мениджмънт" (148 млн. лв.), продължават да управляват най-големите активи, а общият им обем е повече от половината от всички около 1 млрд. лв., инвестирани в местните взаимни фондове. Тази сума нараства с 30.5% на годишна база. Наскоро Мадлен Минева, изпълнителният директор на "Райфайзен асет мениджмънт", който е второто най-голямо дружество за взаимни фондове у нас, обяви, че през миналата година са приели решение да се фокусират повече върху привличането на физически лица и микрофирми, отколкото корпоративни. Средната сума, която инвестират те, е между 3000 лв. и 5000 лв. за стандартните потребители и около 250 000 – 300 000 лв. за премиум клиентите. По-големият дял на банковите управляващи дружества е разбираем, тъй като институциите имат по-голяма клиентска база и така привличат повече ресурс.

Новите на пазара

През първото тримесечие на 2017 г. "Компас инвест" са единствената компания, която получи разрешение от КФН за стартирането на нов договорен фонд. Това е "Компас плюс", който ще е петият за дружеството и ще инвестира в акции, търгувани в страната и чужбина при зададено умерено до високо ниво на риск. Освен това "Булстрад Живот" представиха застрахователно-инвестиционен план Alles Gut, който представлява застраховка живот с възможност за инвестиране по избор в три взаимни фонда на австрийската Erste Sparinvest, като по този начин за първи път продукти на най-голямата австрийска финансова група Erste Group се представят в България. Фондовете са Espa Bond (консервативен), Espa Portfolio 30 (балансиран) и Erste Resposible Stock (динамичен).

Източник: www.capital.bg

Сравнете доходностите на взаимни фондове

Свързани ключови думи