теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Британският паунд рекордно евтин спрямо евро


7 гласа23089 прочитания

Автор: Money.bg, my.money.bg

Все по-сериозните очаквания за понижение на лихвите от британската централна банка доведоха до рекордно поевтиняване на паунда спрямо евро днес. Едно евро вече може да купи над 80 пенса, един паунд - 1.57 евро.

Коментарът на The Independent e, че британците, които планират пътуване в Европа, ще бъдат засегнати, тъй като паундът е най-евтин спрямо евро, откакто единната европейска валута бе въведена през 1999 г. От другата страна, тези континентални европейци, които предприемат пътуване на Острова, ще разполагат с по-висока покупателна сила на валутата си и това ще смекчи за тях до известна степен неприятния ефект от високите цени, с които се слави Великобритания.

Тъй като Европейската централна банка не пипа лихвения курс в Еврозоната от месец юни на миналата година, евро разполага със съществено предимство спрямо паунда. Британската валута бе засегната от ефектите на кредитната криза, пренасяща се върху икономически структури. Bank of England на два пъти от началото на кредитната криза трябваше да понижава лихви, а утре, 10 април, се очаква още едно понижение с четвърт процентен пункт до 5%.

От своя страна, ЕЦБ държи лихвата на 4%, позовавайки се на инфлацията. Все пак, трейдъри очакват лихвени понижения по-късно през годината също и от „желязната банка". До него момент, който изглежда се превръща в пазарна легенда, върху паунда ще има натиск.

Изглежда британската централна банка е избрала средния път. Тя се въздържа от драстичните лихвени манипулации на Федералния резерв на САЩ, но решенията й контрастират с твърдата линия на ЕЦБ. Британските централни банкери, или по-точно деветте члена на Комисията по монетарна политика (MPC), постепенно свалят цената на кредита.

Така те не изпускат от поглед инфлацията, захранвана от високите цени на храните, сметките за енергия и разходи за гориво, от друга страна се стремят да предотвратят по-рязко от очакваното забавяне на британската икономика.

Спрямо долара, британската валута днес се разменя при курс $1.9671 за един паунд.
Свързани ключови думи