теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Брюксел иска обратно 20 млн. евро от магистрала „Люлин“


0 гласа1551 прочитания

Констатации на Европейската сметна палата описват нередности при изграждането на аутобана

Европейската сметна палата е констатирала нередности при изграждането на магистрала „Люлин“, които са я оскъпили необосновано с около 20%. Сумата е малко над 20 млн. евро и по всяка вероятност ще трябва да бъде върната обратно. Това се разбра днес от изявления на ръководството на Агенция „Пътна инфраструктура“. Европейското финансиране на "Люлин" е в размер на малко над 111 млн. евро.

„Има констатации на Европейската сметна палата, но финансови корекции все още няма“, заяви Николина Николова, член на управителния съвет на агенцията. В момента се водят преговори сумата, която държавният бюджет ще трябва да връща на Брюксел, да бъда по-малка. Окончателният одит на сметната палата ще излезе в края на юли.

Санкцията, ако се стигне до нея, ще е заради фактуриране на строителни дейности на цени, значително по-високи от реалните и за несъобразяване с предварително зададения проект. Все още не е ясно и кой трябва да плати санкцията – проектантът, строителят или държавата, която е трябвало да надзирава по-строго изграждането на 19-километровия аутобан. По принцип основният изпълнител – турската „Мапа Ченгиз“, е депозирала гаранционна сума, която ще бъде освобедна една година след откриването на магистралата и ако има някакав вина, държавата може да задържи част от сумата като обезщетение.

Автор: www.livebiz.bg
Свързани ключови думи