теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Брюксел натиска Лондон за Brexit сделката


0 гласа842 прочитания

Eвропейските институции отправиха днес индиректен призив към британския парламент да подкрепи сделката за Brexit между ЕС и премиера Тереза Мей. Само ден преди решителното гласуване в Лондон председателите на Съвета и на Еврокомисията Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер написаха в отговор на депеша от Мей, че постигнатата сделка за разтрогване на отношенията заедно с уговорения в нея преходен период са най-доброто решение за развода. Двамата предупреждават, че разводът ще причини несигурност и ще доведе до щети.

Мей е изправена пред сериозна опозиция в парламента, включително в собствената си партия и не е ясно дали след утрешния вот Великобритания ще излезе от ЕС по определен ред или европейското законодателство автоматично ще престане да действа от 30 март.

“Споразумението за напускане представлява честен компромис и цели подредено оттегляне на Великобритания от ЕС, което ще ограничи негативните последици от Brexit”, пишат Туск и Юнкер до “Даунинг стрийт” 10.

Двамата тушират страховете на Лондон относно споразумението за границата между Ирландия и Северна Ирландия, като уверяват, че ЕС ще преговаря максимално стегнато по бъдещите отношения, така че да не се налага то да влезе в сила след 2021 г., оставяйки Северна Ирландия в митническия съюз и общия пазар за разлика от останалата част от Обединеното кралство.

Шефовете на евроинституциите потвърждават волята на евролидерите, че нови преговори по вече договорените условия за оттеглянето не може да има и че предпазната клауза за Ирландия ще бъде задействана, ако преди крайния срок не е намерено друго решение.

В писмото до Лондон се потвърждава намерението на ЕС да започне незабавни преговори за бъдещите отношение, включително за бъдещата граница на остров Ирландия, веднага след ратификацията на сделката, която трябва да се парафира освен от британския парламент, и от Европейския.

Туск и Юнкер дават гаранции, че ако преговорите за бъдещите отношения не бъдат завършени до края на 2020 г., преходният период, в който европейското законодателство продължава да действа на територията на Великобритания, ще бъде удължен.

Писмото идва, след като премиерът Тереза Мей отложи гласуването в британския парламент, насрочено за октомври, за да си осигури подкрепа сред членовете на Камарата на представителите. Те й поръчаха да предоговори част от условията по сделката, основно свързани със статута на Северна Ирландия.

На извънредна сбирка през ноември европейските лидери обаче отказаха вече договорените условия за напускането на Великобритания да се отварят. Лидерите на 27-те се съгласиха само, че могат да бъдат дадени допълнителни уверения, че ЕС ще спази всички свои ангажименти по оттеглянето на Великобритания и изработването на бъдещите отношения между Лондон и оставащите в Съюза държави.

Ако британските депутати отхвърлят сделката, са възможни поне 6 сценария, включително предсрочни избори и отлагане на Brexit. Като най-вероятен се разглежда обаче развод без правила, при който Великобритания престава да бъде част от европейските правила от 29 март, когато раздялата ще настъпи автоматично. Европейската комисия предупреди, че това ще бъде свързано с транспортен хаос, дефицит на стоки, проблеми във финансовия сектор, както и с огромни задръствания по митниците и опашки по границите.

Лондон има възможност и едностранно да се откаже от излизане от ЕС по силата на решение на Европейския съд от ноември 2018 г. За това ще е необходимо единствено писмо от британския премиер, че Обединеното кралство се отказва да напусне, което да бъде изпратено в Брюксел преди 29 март.

Източник: dnes.bg
Свързани теми