Докато разблокират парите, ще плащаме от държавния бюджет, успокоява регионалният министър Елена Удря

Еврокомисията спря 859 млн. евро финансиране на Румъния за 124 пътни проекта по Оперативна програма „Регионално развитие“ (ОПРР), съобщават медиите в северната ни съседка.

Решението си ЕК е взела след одит, проведен в Букурещ между 28 март и 1 април т.г., извадил на светло сериозни нарушения в десетки пътни проекти под ръководството на Министерството на регионалното развитие и туризма.

Контрольорите от ЕС са открили дискриминационни условия при конкурсите за изпълнител на пътни проекти, незаконно прилагане на правилата за ускорени процедури и др. нарушения.

Подобно спиране на пари за пътни проекти сполетя и България през 2008 г., но тогава бяха блокирани само около 110 млн. евро, колкото беше бюджетът на програма ИСПА.

Министърът на регионалното развитие и туризма на Румъния Елена Удря твърди, че е знаела за възможното спиране на плащанията. Досега са контрактувани 160 млн. евро по тези проекти. Министър Удря твърди, че пропуските са поправими. „Ще плащаме от държавния бюджет, и щом ни деблокират Ос 2, възстановяваме парите“, твърди регионалният министър, цитирана от в. „Гъндул“. Вчера същото обясни и премиерът Бойко Борисов - че докато Брюксел не плати конкретно за някой европроект, правителството взима пари от фискалния резерв.

Преди да бъдат спрени европарите, румънският президент Траян Бъсеску разкритикува правителството за високото ниво на корупция при изпълнение на проектите както на ниво министерства, така и на ниво местно самоуправление. Президентът дори призова за ново административно разделение на 22.5 милионната държава с цел намаляване на корупцията.

Автор: www.livebiz.bg