теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Бъфет: Биткойнът е „отрова за плъхове по две“


0 гласа567 прочитания

Хората го купуват само с надеждата, че ще намерят някой друг, който да им плати повече за него, смята легендарният инвеститор

Инвеститорите трябва да държат далече пръстите си от  виртуалните валути, смята Уорън Бъфет. Инвеститорът звезда описва биткойна, най-старата и най-важна кибервалута, в свое интервю за телевизия CNBC в понеделник като "отрова за плъхове по две".

"Хората купуват биткойна само с надеждата, че ще намерят някой друг, който да им плати повече за него", каза Бъфет. Той сравни манията по криптовалутите с тази по холандската лалета от 1637 г. Тя се смята за първия спекулативен балон в икономическата история на света.

Бъфет вече заяви през януари, че никога няма да инвестира пари в кибервалута. „Мога да кажа почти със сигурност, че ще се стигне до лош край", каза той по онова време.

През миналата година биткойнът записа няколко нови рекорда. Наскоро обаче той поевтиня силно. От рекордната си най-висока стойност от 20 000 долара в средата на декември той вече загуби повече от 50%. Понастоящем той се котира на цена от около 9 370 долара.

Бъфет междувременно иска да инвестира в повече акции на Apple и похвали неотдавнашното решение на производителя на iPhone да изкупи собствени акции на стойност до 100 млрд. долара. Само преди няколко дни Бъфет обяви, че Berkshire е купила още 75 милиона акции на Apple. Новината, заедно с обявяването на обратното изкупуване и представените по-рано тримесечни резултати, повишиха цената на акциите на Apple до рекордно високи нива.

Бъфет също така каза, че е било грешка, че никога не е мислел Amazon и Google за добри инвестиции за Berkshire. От години той отказва да инвестира в технологични компании. Усещането му за добрите инвестиции го направи известен през последните десетилетия. Според американското списание Forbes Бъфет е третият по богатство човек в света с около 85 милиарда долара. Той е начело на Berkshire Hathaway от 1965 г. насам.

Източник: www.investor.bg
Свързани ключови думи