теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Българите трупат парите си в банките


0 гласа844 прочитания

Спадът на кредитирането и ръстът на депозитите се засилват през тази година.

Данните на БНБ за февруари показват, че депозитите на неправителствения сектор са достигнали 58.1 млрд. лв. Те се покачват с 2.5% на годишна база, като единствено банките намаляват влоговете си. При тях спадът е с 10%.

Както гражданите, така и бизнесът изглежда нямат алтернативи за това, къде да вложат парите си, и ги депозират въпреки рекордно ниските лихвени нива.

Депозитите на компаниите се повишават с 0.4%, до 15.5 млрд. лв., а тези на домакинствата нарастват с 4.6%, до рекордните 40.2 млрд. лв.

В същото време кредитирането се свива с 9% на годишна база през февруари, до 49.8 млрд. лв. Дори ако от отпуснатите кредити се изключат раздадените от Корпоративна търговска банка, е налице спад с 0.1%.

Заемите за бизнеса намаляват с 13.1%, тези за домакинствата се свиват с 2% на годишна база, само кредитите, предоставени на финансови предприятия се увеличават с 1.7%

Фактът, че сумата на депозитите расте по-бързо от тази на заемите в банковата система, оказва натиск върху нетният приход от лихвения марж на финансовите институции. В резултат цената на кредита пада по-бавно, а банките търсят по-големи приходи от имплицитните разходи, свързани с предлаганите от тях услуги.

Без овърдрафта сумата на отпуснатите от банките кредити за бизнеса и домакинствата намалява през февруари с 0.3% на месечна база, до 37.9 млрд. лева.

Делът на лошите и преструктурирани задължения в банковите портфейли е 24.53% и остава без изменение спрямо януари.

Източник: www.darikfinance.bg
Свързани ключови думи

Коментари и отговори

Хората се научават да смятат малко по малко... Няма значение какви са лихвите по кредити - банките ги намаляват само за нови клиенти, до натрупването на някаква критична маса, след което ги вдигат едностранно, както нееднократно се е случвало. Всеки взет назаем лев (ипотечен кредит) се равнява на 2-2.50 които ще дадете на банката реално. Всеки спестен лев е едит лев кредит по-малко, или чиста печалба от 1-1.50 ако ще взимате ипотечен кредит. Няма значение какви са лихвите по депозити - дори при нулева лихва, пак печелите 100-150%, просто защото няма да ги дадете залудо на някоя банка...