теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

България – кандидат за новия Египет


0 гласа1607 прочитания

България е 19-та в класацията на страните, които според финансовата компания Nomura са най-уязвими спрямо покачването на цените на храните. Най-уязвимите по този показател държави според някои коментатори имат потенциала да се превърнат в „новия Египет“, тоест да се сблъскат със социални протести или дори бунтове заради високата цена на храните.

Нетният внос на храни в България се равнява на 0.1% от БВП, а населението харчи за храна 49.5% от дохода си. Това, съчетано със сравнително ниския БВП на човек от населението /6546 долара/ говори за висока уязвимост на населението към покачване на цените. А според коментаторите, налице е реална предпоставка за гладен бунт.

Изчисленият за България индекс е 100.5 пункта. За сравнение, най-високият индекс на разгледаните страни е 101.5 пункта, а най-ниският, в Нова Зеландия, е 97.7 пункта.

В списъка, включващ общо 80 държави, челната тройка се заема от Бангладеш, Алжир и Мароко. Индексът на японската финансова компания Nomura отчита не толкова цените на храните, колкото покупателната способност на населението и самозадоволяването с храни.

Сред любопитните моменти в класацията е включването на Хонконг на 9-то място, като жителите на този световен финансов център са уязвими към цените на храните не заради ниските си доходи /те отделят за храна само 26% от своите средства/, а поради големия дял на вносните храни.

За наше успокоение, рискът от гладен бунт в Румъния се преценява като значително по-висок, отколкото в България. Северната ни съседка е 12-та в списъка, като ситуацията там се влошава заради нетен внос на храни в размер на 1.1% от БВП.

Протестът може да е не само за храни

Напоследък нарастваща популярност във финансовите медии печели играта на отгатване „кой ще е новият Египет“ и една от хипотезите на Business Insider е Испания, макар че специално в индекса на храните южноевропейската страна се нарежда между островите на стабилност Германия и Австрия. Причината за безпокойство е безработицата сред младежта, която в Испания достига до 43%, тоест повече отколкото в Тунис и Египет.

Притесненията се засилват от факта, че добре образованите млади испанци, които напускат университетите, трудно могат да намерят работа в страната и са принудени да емигрират. Това изтичане на мозък поставя испанската икономика в още по-трудна ситуация да намери база за последващо възстановяване.

Автор: www.darikfinance.bg
Свързани ключови думи