теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

България е номер едно... в измамите с европейски фондове за земеделие


0 гласа936 прочитания

Европейският парламент ще обсъди днес доклад на ЕК, подкрепен от парламентарната комисия по бюджетен контрол, която изрази недоволство от липсата на информация за равнището на нередностите и измамите в отделните държави от ЕС по програма САПАРД. Това предвижда програмата за пленарната сесия на ЕП, която започна в Страсбург.

Позицията бе изразена в годишния доклад на ЕК за защитата на финансовите интереси на ЕС и борбата срещу измамите през 2009 г. България е сред споменатите в доклада страни, като в текста се говори за "съмнения за изключително висок процент на измамите" по САПАРД през 2009 г.

В проекта на доклада са отправени критични забележки към Италия, Испания, Словакия, Румъния, Австрия, Великобритания, Финландия, Холандия и България. Те се отнасят до нередности, закъсняло докладване, слабо връщане на неправилно изразходвани средства или липсата на възстановяване на такива средства, както и проблеми, свързани със събирането на собствени ресурси.

Поради големите разлики в качеството на докладите между отделните държави от ЕС е почти невъзможно да се направи преглед на съществуващите нередности и измами, както и да се установят страните, представящи се зле, и спрямо тях да бъдат предприети дисциплиниращи мерки, се посочва в доклада.

Европейските депутати очакват ЕК да гарантира, че държавите от ЕС предоставят необходимата информация, за да могат да се направят съответните анализи. Те предлагат ЕК да въведе при нужда нови наказания за страните, които не отговарят на изискванията за докладване.

В проекта на доклада се изразява дълбока загриженост за съмненията за "изключително висок процент на измамите" в България по САПАРД през 2009 г. Отчита се, че за целия програмен период измамите са били 20 на сто, което е определено като "най-високият процент, отчитан за всички анализирани фондове".

В текста се отбелязва също, че повечето случаи на съмнения за измама са били открити по-скоро чрез външен контрол или намеса, отколкото чрез упражняване на вътрешен контрол на национално равнище.

Според проекторезолюцията ЕК правилно е преустановила през 2008 г. плащанията по САПАРД и ги е възстановила през септември 2009 г., след извършването на подробни проверки. ЕП призовава ЕК да продължи наблюдава българските власти, "за да се подобри допълнително това положение".

ЕП планира да попита ЕК какви са мерките за борба с увеличаването на случаите на съмнения за измама и на свързаните с тях суми, в Полша, Румъния и България. Гласуването на доклада е предвидено за утре. /БТА/

Автор: www.darikfinance.bg
Свързани ключови думи