За пета поредна година Българо-Американска Кредитна Банка АД (БАКБ) подкрепя като основен спонсор Софийския театрален салон и наградите ИКАР 2010, с които Съюзът на българските артисти (САБ) отбелязва Световния ден на театъра – 27 март. Финансовата институция ще връчи призовете за главна мъжка роля и режисура на церемонията, която ще се състои в Народния театър „Иван Вазов” в събота, 27 март, от 18 часа.

Журито на наградите ще направи своя избор сред най-ярките постижения на българската сцена от изминалата година. Номинирани за главна мъжка роля са Деян Донков за Лопахин в спектакъла „Вишнева градина” - Народен театър „Иван Вазов”; Михаил Билалов за Мартин в постановката „Козата или коя е Силвия?” – отново в Народния театър  и Христо Петков за Поприщин, Кочкарьов и останалите роли в „ОООО – Сънят на Гогол” на Театрална работилница „Сфумато”.

За приза за режисура се състезават Галин Стоев за „Приятнострашно” в театър „199”; Маргарита Младенова и Иван Добчев за „ОООО – Сънят на Гогол” на „Сфумато” и Николай Ламбрев-Михайловски за спектакъла „Тя без любов и смърт” в Театъра на българската армия.

„Като финансова институция ние ценим традицията и умението да създаваш стойност, затова отново, с готовност и искрено желание, подкрепяме Театралните награди ИКАР.  За нас е чест да бъдем партньори на този авторитетен форум, който откроява таланта и всеотдайността – на сцената и към публиката. Всеки носител на наградата е пръв сред равни в този вълнуващ празник българското театрално изкуство. Вярваме, че нашата съпричастност ни доближава до ценности, които са част от живота на нашите настоящи и бъдещи клиенти,” коментира Мария Шейтанова, изпълнителен директор на БАКБ.