Някои от българските платформи за търговия с криптовалути отново приемат плащания през банков превод. Cryptobank.bg, xchange.bg, altcoins.bg работят с различни български банки към момента, като приемат плащания в размер от минимум 300 лв. до 30 000 лв. за една транзакция. Единствено crypto.bg все още е затворен, като оттам твърдят, че разработват метод за плащане, който да ги направи независим от традиционните финансови институции. Това показва проверка на "Капитал".

Денят на банкера

Търговията през българските сайтове беше блокирана на 6 декември миналата година, след като Първа инвестиционна банка спря да ги обслужва без предварително известие. Тогава от ПИБ съобщиха, че голяма част от банките кореспонденти като JP Morgan Chase, Commerzbank и редица други, с които тя работи, отказват да приемат преводи за покупко-продажба на криптовалути. "В тази връзка Fibank не може да продължи да предоставя услуги на търговците на криптовалути", обяви банката в позиция. Подобна позиция на блокиране на действията на юридически лица, занимаващи се с търговия на криптовалути, преди това бяха изразили и други банки като Райфайзенбанк и ЦКБ. "Към момента работим успешно с друга банка, но не можем да сме сигурни колко време ще продължи това", коментира Венцислав Петров, основател на cryptobank.bg.

В позиция, изпратена до "Капитал" в края на миналата година, Българската народна банка обяви, че търговските банки имат право да отказват изпълнението на парични преводи на база нормативни актове като Закона за мерките срещу финансиране на тероризма и Закона за мерките срещу изпирането на пари.

Пълната независимост

Ето защо създателите на друга популярна платформа – crypto.bg, считат, че проблемът е принципен и няма да се реши, ако заменят използването на една банка с друга. Според тях съществува риск, щом веднъж са получили "благословията" на законодателя, банките и занапред да запорират избирателно сметки на основание на двата цитирани по-горе закона. Именно затова crypto.bg търсят по-дългосрочно решение на проблема, като искат да създадат peer-to-peer приложение за превод на средства, с което да осъществяват дейността си.

Според тях забраната от страна на банката, от една страна, е сигнал, че се случва нещо революционно в сферата на финансите. "Вместо да попречи на търговията с криптовалути, тази рестрикция ще доведе до тласък на развитието й", коментираха от платформата за "Капитал". Разработването на този инструмент обаче ще отнеме поне месец на платформата, която към момента не функционира.

Защо ги блокират

Най-очевидната причина за запорите от страна на банките е анонимността на криптовалутите. Има регистриран случай, при който пари, източвани чрез скимиране на платежни карти, се прехвърлят към български платформи за криптовалута. Преводът става чрез онлайн банкиране на трето лице, безработен гражданин от малцинствата например, на името на когото е открита банкова сметка. След като веднъж сделката е приключена и измамниците получат биткойн в портфейла си, парите не могат да бъдат проследени, а банката продължава да носи отговорност за източените средства.

И за мен ли важи

Трябва да се отбележи, че физически лица, които се занимават активно с търговия на криптовалути, споделят, че никога не са имали проблем или запориране от страна на българска банка. Тоест местните финансови институции по-скоро не поддържат "черен списък" с IBAN сметките на международните борси, на базата на който автоматично да блокират нареждания.

Източник: www.capital.bg