теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Цените на жилищата в София продължават да растат, но сделките падат


0 гласа1226 прочитания

Най-осезаемо поскъпване има в "Дружба", "Люлин" и "Овча купел", отчитат от агенция "Адрес"

Сключените сделки за имоти в София намаляват през последните три месеца, но цените продължават да се покачват. Средната цена на квадратен метър жилищна площ в София достига 990 евро, или 7.7% повишение спрямо края на 2017 г. Тези нива ще се задържат до края на годината, като поскъпване ще има в определени райони, прогнозират от агенцията за недвижими имоти "Адрес".

Крайните квартали поскъпват

През лятото отчетлив ръст в цените се наблюдава в три от крайните квартали на столицата - "Дружба", "Овча купел" и "Люлин". Според статистиката на "Адрес" жилищата там са поскъпнали с над 10% спрямо декември миналата година. Основната причина е развитието на транспортната инфраструктура, както и появата на проекти ново строителство. В тези райони цените все още са доста под средното за София и през последните месеци това явно предизвиква по-голямо търсене. "Овча купел" например се възприема и като добър район за инвестиция заради близостта до Нов български университет и бъдещата връзка с метрото.

Цените в централната част на града и "Лозенец", към които има постоянен интерес, също са нараснали с над 10%, но покупката на имот там изисква и по-голям бюджет. През септември средните цени в центъра, "Лозенец", "Изток" и "Иван Вазов" са на нива над 1350 евро/ кв. м, докато в крайните квартали (с изключение на "Младост") не надхвърлят 900 евро/кв.м. В резултат на това 62% от сключените сделки през последните три месеца са за жилища на стойност над 70 хил. евро, което е с 12% повече спрямо същия период през 2017 г.

"Няма съпътстващ ръст на сделките обаче заради известна съпротива от страна на купувачите към повишението на цените", коментира пред медиите Георги Павлов, изпълнителен директор на "Адрес". От агенцията отчитат спад на сделките за периода от март до септември въпреки активното търсене. "Ако този спад продължи и в следващите три месеца, ще станем свидетели на рецесия за пазара на имоти", коментира още Павлов.

Не се купува на всяка цена

Освен продължаващото повишение на цените за жилища в София причина за по-малко сделки е и промяна в поведението на купувачите. Наблюденията на брокерите са, че търсенето продължава да е силно, но купувачите са склонни да правят повече огледи, преди да се решат на покупка. Данните на "Адрес" показват, че все пак над 85% от сделките се сключват в рамките на 3 месеца.

При продавачите също се наблюдава промяна, но по-осезаемо при инвеститорите в сравнение с индивидуалните продавачи, които придобиха увереност, че са по-силните на пазара заради покачването на цените през последните години, посочват от агенцията. Има плавно покачване на сумите, които продавачите са склонни да свалят от офертната цена за имота си, като в 27% от случаите през последното тримесечие продавачите са направили отстъпки от 5-10 хил. евро от офертната цена.

Купувачите теглят повече кредити

Малко над половината покупки през третото тримесечие са направени с помощта на банково финансиране, сочат данните на "Адрес". Освен това се увеличава и делът на финансирането на покупката. "Ако през 2017 г. клиентите разчитаха предимно на банково участие между 50% и 80%, то през тази година зачестява търсенето на 100% финансиране на сделката", коментира оперативният директор на агенцията Гергана Тенекеджиева.

Намерете най-добрата оферта за ипотечен кредит

Ниските лихви по депозитите пък стимулират покупките с цел инвестиция, които през летните месеци представляват 17% от всички сделки. Според Тенекеджиева доходността от инвестицията в имот в големите градове достига 4-5%. "Най-често това са недвижими имоти, от една страна, заради дългосрочната перспектива на инвестицията, а от друга – заради народопсихологията по отношение на жилищата", посочи тя.

Източник: www.capital.bg
Свързани ключови думи