теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Депутатите на първо четене премахнаха вечния длъжник


1 гласа1164 прочитания

10-годишна абсолютна давност за всички задължения ще спасява "вечния длъжник" у нас. Това приеха депутатите на първо четене, гласувайки изменения в ГПК. В момента липсва каквато и да е възможност едно физическо лице, когато не може да погаси своите изискуеми задължения, да започне процедура по фалит. Това води до все по-голямо затъване на длъжниците.

600 хил. български семейства са с дългове и има заведени процедури срещу тях.

У нас има въведени три и петгодишна погасителна давност, която обаче не е абсолютна. С всяко едно действие на кредитора, било то със завеждане на съдебно дело, било то с изпълнителното производство и с всяко действие на съдебния изпълнител, тази давност се прекъсва и почва да тече отново.

Така на практика, когато се продаде цялото имущество на длъжника само с една справка в изпълнителното производство давността продължава да тече, да се трупат наказателни лихви и разноски. Има случаи, когато почине длъжникът, кредиторът да има претенции към неговите наследници. Законопроектът гласи, че от момента, в който задължението стане изискуемо и изминат 10 години, то потребителят само с едно изявление може да уведоми кредитора, че давността е минала. Това означава, че дългове, които не са изплащани след

2007 г. и независимо дали се водят съдебни дела, или изпълнителни производства, ще се водят за погасени.

Според вносителите от ГЕРБ избраният 10-годишен срок нямало да накърни и интересите на кредиторите, тъй като той бил достатъчен за събиране на вземанията. Практиката показвала, че банките успявали да съберат задълженията си за 4-5 години и след това прехвърляли заемите на колекторските фирми.

Омбудсманът Мая Манолова приветства решението на законодателите. Дадохте ясен знак, че стоите на страната на обществения интерес, подчерта тя. Дяволът е скрит в детайлите, каза общественият защитник, като предупреди, че ще следи какво ще бъде прокарано между първо и второ четене.

Източник: www.news.bg
Свързани теми