теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Доходността на повечето пенсионни фондове надминава 7%


0 гласа743 прочитания

По изчисления на КФН в края на миналата година инвестициите на много от пенсионните фондове са били по-рискови, отколкото през 2012 г.

Средно около 7% е доходността на задължителните пенсионни фондове към края на юни, изчислена на база 24 месеца назад, показват данни на Комисията за финансов надзор. Нито едно дружество не е с резултат под минималния праг, определян от надзора. Ако това се случи, то ще трябва да покрие разликата между доходността и минимума с пари от резервите, но формулата за изчисление е такава, че би могло да стане само ако един фонд има много голямо отклонение от резултатите на останалите.
По същата причина през това тримесечие няма и фонд, който да е надминал горната граница.

Последното се случваше редовно до 2007 г., когато фондовите борси предлагаха големи печалби и много дружества инвестираха активи в акции. Според последните данни доходността на универсалните фондове е между 5 и 8%, а на професионалните е по-висока – при някои надминава 8-9%. Универсалните схеми са задължителни за всички, родени след 1959 г., а професионалните осигуряват ранна пенсия на работещите при тежки условия. При тях вноските във фонда са изцяло за сметка на работодателя. Най-добро засега е представянето на доброволните фондове, които са отворени за всички, които могат и искат да спестяват за трета пенсия. При тях средната доходност е 8%, а само две дружества имат резултат под 7%.

По изчисления на КФН в края на миналата година инвестициите на много от пенсионните фондове са били по-рискови, отколкото през 2012 г., но все пак нивото на повечето се колебае около 2%. Нивото на риска се измерва чрез стандартното отклонение – коефициентът показва как може да се колебаят резултатите при разпределението на инвестициите. Колкото е по-високо отклонението, толкова по-голяма вероятност от загуба или печалба има.

Източник: www.capital.bg
Свързани ключови думи