теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Държавата продава до месец емисиите си парникови газове


0 гласа1120 прочитания

Парите ще бъдат вложени в екологични проекти и за енергийна ефективност

Държавната квота на емисиите парникови газове ще бъде продадена в рамките на месец. Това обяви пред Livebiz зам.-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева.„Надявам се, че ще посрещнем лятото със сделка“, каза тя, без да уточнява с кого се водят преговорите.

България разполага с около 200 млн. т. спестени въглеродни емисии за периода 2008-2112 г. Цената варира между 5 и 14 евро за тон, което на практика означава, че страната ни може са спечели между 1 и 2.8 млрд. евро, ако успее да продаде цялото количество.

През юни 2010 г. страната ни загуби акредитацията си за международна търговия с емисии по механизмите на протокола от Киото заради липса на действаща национална система по инвентаризация на емисии на парникови газове. Това засегна 130 големи български предприятия и лиши държавата от шанса за финансови приходи от квотите в продължение на седем месеца. Акредитацията беше възстановена в началото на годината, когато България изпълни предписанията.

Според зам.-министър Манева получените средства ще бъдат вложени в екологични проекти и проекти за енергийна ефективност. Към момента имало вече 100 подобни проекта, които можели да се видят в страницата на Националния доверителен екофонд. Думите й противоречат на изказаното мнение от премиера Бойко Борисов, според който парите от въглеродните емисии ще отидат единствено за саниране на сгради.

Автор: www.livebiz.bg
Свързани теми