теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Дванадесет съвета за по-чиста и зелена природа са събрани в календар за 2009 * MKB Unionbank започна еко-кампания „Специално за планетата”


2 гласа4796 прочитания

Дванадесет от най-ефикасните, и същевременно лесни за изпълнение съвети за по-чиста и зелена природа събра
MKB Unionbank  в луксозен календар за 2009 година. Изданието е част от цялостната еко-кампания на банката наречена „Специално за планетата”. Всички материали, произведени за следващата година са от рециклирана и еко-хартия, а сувенирите - от естествени и биоразградими материали.

„Това е първата стъпка от дългосрочна програма в подкрепа на „зеленото мислене и действие”, която екипът на MKB Unionbank  ще следва”, каза Мария Илиева, председател на управителния съвет и главен изпълнителен директор на банката.

 „В навечерието на коледните и новогодишни празници един от най-актуалните съвети е „Купете си живо коледно дръвче”.По празниците се изсичат над 150 000 коледни дръвчета, които по-късно биват изхвърляни”, каза още Илиева.

Всеки от нас, всеки ден може да прави своите малки стъпки в подкрепа на глобалната идея за опазване на природните ресурси. Нека направим нещо специално за природата. Да посадим дърво, да почистим градинката пред блока, да не посегнем към поредната излишна найлонова торбичка в магазина, да използваме икономично хартията и водата или да изключваме от мрежата зарядните устройства след употреба – това са наистина малки стъпки, но от огромно значение за света.

„Ние вече започнахме. Вдъхновете и вие вашите приятели и семейство да направят първата крачка към запазването на нашата зелена планета!”, каза още Мария Илиева.

„Зелената” инициатива на MKB Unionbank е поредната стъпка на банката в посока на утвърждаването й като една от социално отговорните институции в България. Кампанията й през миналата година мина под знака на популяризирането на най-уникалните открития и постижения, които българите и България са дали на света в областта на медицината, авиацията, хранително-вкусовата промишленост, изкуството, високите технологии, астрономията и историческото наследство.

Дванадесетте най-ефективни и лесни за изпълнение съвета за по-чиста и зелена природа:

1. Пазарувайте в  платнена торба.
Една полиетиленова торбичка се прави за 1 секунда, използва се 20 минути, а се разгражда средно от 100 до 400 години! (Януари)

2. Използвайте енергоспестяващите функции на компютъра си.
Вашият компютър замърсява атмосферата с повече от 1.6 тона СО2 годишно. Не го оставяйте включен през цялото време, използвайте функцията “спящ режим” и махнете скрийнсейвъра.(Февруари)

3. Създайте собствена градина.
Тя ще намали ефекта на глобалното затопляне. Установено е, че ако всички покриви в градовете се озеленят, температурата на Земята ще спадне с цели 7 градуса. (Март)

4. 22 април - Денят на Земята.
Направете нещо специално за природата. Посадете дърво, почистете градинката пред вас или просто не вземайте поредната излишна найлонова торбичка в магазина. (Април)

5. Използвайте енергоспестяващи крушки.
Енергоспестяващите крушки не произвеждат топлина, харчат 75% по-малко електричество и работят до 10 пъти по-дълго от обикновените.(Май)

6. Вадете зарядното устройство от контакта, когато не зареждате мобилния си телефон.
Ако всеки от нас изключи ненужните електроуреди и зарядни устройства, ще предотврати замърсяването на природата с близо 500 килограма СО2  годишно. (Юни)

7. Пестете водата. Тя е безценна.
През 20 век консумацията на вода е нараснала два пъти. Жителите на САЩ и Европа използват средно 135 литра вода на ден, а живеещите в развиващите се страни имат едва 10 литра на ден. (Юли)

8. Дайте своя принос за рециклиране на отпадъците.
Годишно у нас се натрупват над 3.5 млн. тона битови отпадъци или около 470 кг. на човек. Събирайте разделно - около 60% от изхвърления от вас боклук може да бъде рециклиран.(Август)

9.  16 - 22 септември - Европейска седмица на мобилността
Автомобилите са един от основните замърсители на въздуха, произвеждайки 2.1 млрд. тона CO2 годишно. Затова поне веднъж седмично ходете на работа с колело или пеша. Помислете за хибриден автомобил - той е не
само икономичен, но и пази природата. (Септември)

10. Пестете хартията и помислете преди да принтирате.
За производството на 1 тон хартия се изсичат 17 дървета, а една гора израства за около 30 - 40 години. Използвайте рециклирана хартия в офиса и печатайте двустранно - всеки 100 пакета двустранно отпечатана рециклирана хартия спасяват 2 дървета. (Октомври)

11. Дайте пример на другите.
Вдъхновете вашите приятели и семейство да направят първата крачка към запазването на нашата зелена планета! (Ноември)

12. Купете си живо коледно дръвче
По празниците се изсичат над 150 000 коледни дръвчета, които по-късно биват изхвърляни на боклука. Едно дърво абсорбира около 1 тон СО2 годишно! (Декември)

Коментари и отговори

ДО КАТО УПРАВЛЯВА ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО ПРИРОДАТА Я ПИШИ БЕГАЛА
Харесвам МКБ ЮНИОНБАНК, защото правят банкирането по-човешко и приятно!!! Успех!