Централната банка на еврозоната отложи вдигането на лихвите и обяви нова програма за евтино финансиране от септември

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще започне отново да печата пари, този път насочени като евтино финансиране за банките от най-засегнатите от икономическото забавяне региони. Пазарите останаха изненадани от решението на ЕЦБ, която също така обяви, че ще задържи началото на вдигане на лихвите до 2020 г. по същите причини. Еврото загуби 0.3% от стойността си след обявяването на новината, докато облигациите на страните от еврозоната повишиха цената си, пише Financial Times. С отварянето на американските пазари обезценяването на единната валута се задълбочи и към 16.40 часа отстъпва с 0.61% спрямо долара - до 1.1243.

"Новата серия от тримесечно насочено дългосрочно рефинансиране ще започне през септември 2019 и ще приключи през март 2021 г., като падежът на облигациите ще бъде двегодишен", пише в официалното изявление на централната банка.

Решението на ЕЦБ е изненадващо и заради факта, че банката приключи официално програмата си за изкупуване на облигации, която действаше от 2014 г., едва през декември 2018 г. Тя доведе до отпечатването на 2.6 трлн. евро и е все още активна, защото ЕЦБ продължава да реинвестира на пазара погашенията по главниците. На практика банката издържа едва няколко месеца, преди да прибегне отново към печатането на пари в опит да съживи икономическия растеж в еврозоната, който се забави значително през миналата година.

Лихвите остават ниско

ЕЦБ задържа лихвите си на историческото дъно, където са от вече няколко години. Първоначалните планове на банката бяха те да се вдигнат градивно от лятото на тази година, но сега планът е това да започне да става през 2020 г. Причината отново е забавянето на икономиката на еврозоната.

Малко след обявяването на решенията на ЕЦБ президентът на банката Марио Драги коментира пред журналисти, че новите очаквания са за още по-нисък ръст в еврозоната. Въпреки това той добави, че шансовете за обща рецесия на валутния съюз "остават много ниски". 

За ЕЦБ изглежда най-важната цел продължава да бъде инфлацията, като банката и преди е обявявала, че ще задържи лихвите ниски за колкото време е нужно, стига тя да достига целта си от около 2% инфлация. Новите прогнози на банката показват очаквания тази цел да не бъде достигана регулярно.

"Тези действия определено достигат до много по-далеч, отколкото смятахме, че ЕЦБ може да стигне", коментира Пол Дигъл, старши икономист в Aberdeen Standard Investments. "Към този момент това е най-близкото, което ще получим като признание от ЕЦБ, че европейската икономика ще срещне сериозни трудности през следващите месеци."

Решенията на ЕЦБ идват, след като данните от последното тримесечие показват, че третата по големина икономика във валутния съюз, Италия, е официално в рецесия, докато Германия – най-голямата икономика в блока, стагнира и не отбелязва ръст.

Източник: www.capital.bg