теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

ЕП прие тавана върху таксите при плащания с банкови карти


0 гласа1091 прочитания

Новото законодателство ще намали разходите за търговците и потребителите и може да стимулира по-широкото разпространение на картовите разплащания

Европейският парламент (ЕП) прие нови правила, с които ще бъде въведен таван върху таксите, които търговците заплащат за обработване на транзакции с дебитни и кредитни карти. Ограниченията ще важат както за трансграничните, така и за националните картови плащания, съобщават от ЕП. След гласуването на парламента правилата ще трябва да бъдат одобрени и от Съвета на ЕС.

Стимул за картовите плащания


Очаква се новото законодателство да доведе до намаляване на разходите както за търговците, така и за картодържателите. Понижаването на цената на транзакциите може да стимулира и по-широкото разпространение на картовите разплащания, ограничавани до момента от някои търговци заради прекомерното оскъпяване.

По данни на ЕП, Европейската комисия (ЕК) и Европейската централна банка (ЕЦБ), цитирани от BBC, към 2013 г. в рамките на ЕС има издадени 760 млн. платежни карти, или по около 1.5 карти средно на човек от населението на съюза. Към същия период с тях са направени плащания на обща стойност 100 млрд. евро, като броят им се е увеличил с 6%. При всяко използване на карта обаче търговците трябва да заплащат такси за обработването на транзакцията, а разходите за бизнеса в ЕС, които се оценяват на около 10 млрд. евро годишно, често се прехвърлят и на потребителите.

Размерът на начисляваните такси варира в различните страни в ЕС, като определянето му често е непрозрачно. В Германия например средните такси по транзакциите с кредитни карти са 1.8%, а в Полша обработването на плащане с дебитна карта струва на търговците средно по 1.6% от стойността на транзакцията. По данни от представители на български търговци таксите на местния пазар варират в диапазона от 0.4% до над 2%, като банките предлагат и отстъпки от размера им при по-висок оборот. От компаниите уточняват, че при много големи обекти като например хипермаркети, размерът им може да падне и до 0.2-0.3%, но също така е възможно и да са доста по-високи за по-малките обекти.

Новият таван

С новите правила размерът на тези такси ще бъде ограничен до 0.3% за плащанията с кредитни карти и 0.2% за транзакциите с дебитни карти. Таванът от 0.2% за дебитните карти първоначално ще важи само за трансграничните разплащания с тях, а след петгодишен преходен период ще влезе в сила и за вътрешните плащания. През този период обаче държавите членки ще могат да ограничават таксите и по вътрешните разплащания до 0.2%, или до 0.05 евроцента за по-малките транзакции. Страните ще могат да приемат и по-ниски тавани от установения от 0.3% по плащанията с кредитни карти.

"Това законодателство, съчетано с предстоящата Директива за платежните услуги, ще създаде равни условия за плащания в цяла Европа", коментира испанският евродепутат от групата на ЕНП Пабло Сабла, който е вносител на предложението в ЕП. По думите му новите правила трябва да повишат прозрачността при налагането на таксите и да стимулират конкуренцията между различните платежни схеми на пазара.

Такива са например Visa и MasterCard, които по данни на ЕП държат общо 96.8% от пазара. Те са представители на т.нар. четиристранни картови схеми – в тях участват банката, издател на картата, банката на търговеца, самият търговец и картодържателят. За разлика от тях, при т.нар. тристранни картови схеми, каквито са например Diners и American Express, участва само една банка, а платежната карта се издава и обработва в рамките на същата схема. За първоначален период от три години новите правила няма да важат за тристранните схеми, уточняват от ЕП. Новото законодателство няма да се прилага и по отношение на т.нар. корпоративни карти, които се използват само за плащане на бизнес разходи. Таванът на таксите не засяга и тегленето на средства в брой от банкомати. Очакванията на ЕК са новите правила да доведат до спестяване на разходи за около 6 млрд. евро годишно за търговците и 730 млн. евро на година за картодържателите, пише BBC.

Източник: www.capital.bg

Сравнете всички оферти за кредитни карти от банкови институции

Свързани ключови думи