теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

ЕС настоява за запазване на социалната защита


0 гласа2048 прочитания

Европейският съюз не бива да намалява социалната защита, за да бъдат понижени държавните дългове, предупреди заместник-генералният секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите (CES) Жоел Декайон, цитиран от AFP.

Това ще бъде основният акцент в утрешната му среща в Барселона с организациите на европейски  работодатели и представители на трите страни, които ще председателстват на
ротационен принцип ЕС през следващите 18 месеца (Испания, Белгия и Унгария).

Европейската комисия определи срокове на много страни, сред които Германия, Франция и Испания, да сведат бюджетните си дефицити под определената граница от 3 на сто от брутния вътрешен продукт  (БВП).

Парадоксално всички са изразили удовлетворение, че системата за социална защита се е оказала изключително важна за смекчаване на ударите от икономическата криза в Европа, където безработицата е нараснала доста по-слабо, отколкото в Съединените щати, отбеляза Декайон.

През 2009 година в ЕС бяха приложени множество планове за субсидиране на частична безработица, а най-бедните получиха право на социални помощи, отбелязва AFP.

Брюксел очаква за две години (2009 и 2010 година) да бъдат изгубени 7,5 милиона работни места, а безработицата да надхвърли 10 процента. 

Автор: www.economynews.bg