Сделката е договорена и се очаква да бъде завършена до края на 2015 година

Българската финансова компания "Евроинс Иншурънс Груп" (ЕИГ) ще придобие гръцкото животозастрахователно дружество Crеdit Agricole Life, собственост на френската банкова група Crеdit Agricole. Сделката е договорена и се очаква да бъде завършена до края на 2015 година. Предстои одобрение от съответните регулаторните органи, съобщиха от "Евроинс".

От компанията отчитат, че с тази сделка ще разширят дейността си в Гърция. Българското дружество стъпи в южната ни съседка още през август миналата година, но само чрез свой посредник, който предлага приоритетно автомобилни застраховки.

В момента "Евроинс" има бизнес в шест страни в региона, в които обслужва над 2 млн. клиенти. В пет от въпросните страни групата е мажоритарен собственик, а в Сърбия притежава дял от 10% от местната компания Takovo Osiguranje. Освен в региона и със собствени компании, "Евроинс Иншурънс Груп" по линия на свободното предлагане на услуги в ЕС развива бизнес и в още две страни – Испания и Полша.

 Покупката на Crеdit Agricole Life е четвъртата поред сделка по придобиване, реализирана от "Евроинс Иншурънс Груп" за последните две години. В началото на годината българската компания купи застрахователния бизнес на германската Talanx International в България и Украйна - съответно "HDIЗастраховане" и HDI Страхування - Киев. Преди това ЕИГ придоби дружествата за животозастраховане и общо застраховане на холандската Achmea в България, които работеха с марка "Интерамерикан", както и бизнеса на австралийската застрахователна група QBE в България и Румъния.

Последната "перла в короната" на "Евроинс Иншуранс Груп" е второто животозастрахователно дружество, което придобива групата. Първото е закупената през август 2013 г. "Интерамерикан България Животозастраховане".

Второто – Crеdit Agricole Life, работи в Гърция от 2001 г. и по информация от "Еврохолд" е сред най-значимите в сектора на животозастраховането. Активите на компанията оценени на 500 млн. евро. В тях се включват резервите, всички инвестиции и парични средства на дружеството, които изцяло са инвестирани в първокласни активи извън Гърция. Инвестициите са в различни инструменти, включително дългови и дялови ценни книжа, като собственият капитал на компанията е приблизително 60 млн. евро, поясни специално за в-к "Застраховател прес" Кирил Бошов, председател на Съвета на директорите на "Евроинс иншурънс груп". От страна на купувача отказаха да обявят цената по сделката заради клауза за конфиденциалност.

Според Бошов след приключване на всички формалности около сделката за придобиване на гръцката животозастрахователна компания, тя най-вероятно ще бъде преименувана на "Евроинс Гърция". Мениджмънтът на компанията обаче ще бъде запазен и неговият опит ще бъде използван за развитие на животозастрахователния бизнес на групата и в другите страни, в които имат свои компании. Въобще животозастраховането ще стане един от приоритетите на групата в близко бъдеще, уточни още Бошов.

Източник: www.econ.bg