теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Еврото се срина до 14-годишно дъно


0 гласа775 прочитания

Петролът се повиши с 0.5 на сто до 51.15 долара за барел

Доминацията на долара на валутните пазари продължи и вчера, след като зелените пари поскъпнаха спрямо всички останали водещи валути. Доларовият индекс, измерващ изменението на щатската валута нарасна с 1.25% до 103.28 пункта – най-високото ниво от 2003 година насам. В същото време еврото се срина до 14- годишно дъно, след като силната подкрепа на 1.0450 бе пробита. В последствие единната валута отстъпи до 1.0367.

В САЩ нямаше изненада при данните за потребителските цени. На месечна база увеличението е с 0.2 на сто, докато на годишна CPI достигна 1.7%.
Английската централна банка запази основната си лихва непроменена на ниво от 0.25%. От АЦБ заявиха, че безработицата вероятно ще се увеличи до 5.5%. По отношение на инфлацията очакванията са за 2018 тя да е 2.75%, а през 2019 ще се понижи до 2.5%. Целевото ниво от 2% се очаква да бъде достигнато в рамките на шест месеца. От централната банка заявиха още, че най-големите рискове за страната идват от Китай, Еврозоната и някои от развиващите се пазари, както и от вътрешната несигурност. От АЦБ заявиха, че монетарната политика може да бъде насочена във всяка една посока с цел постигането на целевото ниво на инфлация от 2%.

Другото важно събитие от вчера бе заседанието на Швейцарската централна банка. И тук нямаше изненади, след като от институцията запазиха основната лихва непроменена на нивото от -0.75%. От банката очакват умерения ръст на глобалната икономика да се запази и през 2017 година. По отношение на инфлацията очакванията са, че за 2016 тя ще е в размер на -0.6%. За 2017 се прогнозира повишение до 0.2%. Централните банкери казаха още, че не изключват бъдещо понижение на лихвите.

Щатските дългови книжа на най-високото ниво от 2014 година
Доходността по 10- годишните щатски облигации се повиши с 3.2 базисни пункта, достигайки 2.6%. Това е най-високото ниво от септември 2014 година. Британските дългови книжа също отчетоха ръст, достигайки 1.488% преди заседанието на Английската централна банка. От институцията оставиха монетарната политика непроменена. Основната лихва се запазва на нивото от 0.25%, а размера на количествените улеснения продължава да бъде 435 млрд. паунда на месец. Следващото заседание ще бъде на 2 февруари 2017. 

Поевтиняването при златото продължава
Цената на златото записа нов негативен резултат по време на търговията в четвъртък. Това е най-слабото представяне за метала от 10 месеца насам.  Благородният метал отстъпи до 1130.30 долара за тройунция, притиснат от силата на долара. Останалите благородни метали също приключиха на червена територия. Активите на един от най-големите борсово търгувани фондове за злато в света -  SPDR Gold Shares, са спаднали с около 10% от средата на ноември. Вчера активите на фонда са намалели с 6.8 тона.

Петролът спря поевтиняването си, след като от Кувейт заявиха, че страната ще ограничи производството си с повече от предварително договореното с цел да бъдат по-добре координирани усилията в борбата с глобалното пренасищане. Сорт Брент се търгуваше на нива от 54.22 долара за барел, което е повишение с 0.37 на сто. Американският WTI достигна 51.14 долара.


Капиталовите пазари в САЩ и Европа на зелено
Уолстрийт записа повишение в четвъртък. Водещите индекси се покачиха, водени от силното представяне на финансовия сектор.
В Европа акциите направиха ново силно представяне, водени от банковия сектор. Общоевропейският банков индекс Euro Stoxx Banks се повиши с 3.3%, достигайки най-високото си ниво за тази година.

Източник: www.economic.bg